Filistinlilerin zaferi, işgal güçleri korkulukları da kaldırdı

İsrail işgal güçlerinin uygulamalarını protesto eden Filistinli Müslümanlar sonunda başardı. Filistinliler dün akşam seferberlik ilanı için çağrılarda bulunurken işgal güçlerinden bir geri adım daha geldi. İşgal güçleri Mescid-i Aksa'nın kapısındaki dedektörlerden sonra Aslanlı Kapı'daki demir korkulukları da kaldırdı.

Google Haberlere Abone ol
Filistinlilerin zaferi, işgal güçleri korkulukları da kaldırdı

Sonhaberler | Haber Merkezi

İsrail işgal güçlerinin Mescid-i Aksa'daki uygulamalarına karşı protesto gösterileri devam ediyor. Protestocu Müslümanlar dün akşam büyük bir sevinç yaşadı. Çünkü işgal polisi Mescid-i Aksa'nın kapısındaki demir korkulukları kaldırdı. İsrail Güvenlik Kabinesinin önceki gece verdiği karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörleri söken polis, kapılarda kalan demir korkulukları da kaldırdı. Korkulukların kalkmasının ardından Mescid-i Aksa'nın Aslanlı (Esbat) kapısında toplanan Kudüs halkı kutlama yapıyor.

Tekbir getirerek Filistin marşları söyleyen halkın arasında Aksa Vakfı yetkileri de bulunuyor. Esbat Kapısı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Ömer Kisvani, "Mescid-i Aksa'da inceleme yapması için görevlendirdiğimiz teknik heyetin çalışmasının tamamen bitmesini bekleyeceğiz. Aksa'ya girip girmeme kararında aceleci davranmayacağız. Sabah 9'da bir toplantı yaparak ne karar vereceğimizi değerlendireceğiz." dedi.

Korkulukların kalkmasının ardından basına yazılı bir açıklama gönderen Mescid-i Aksa Vakfı Basın Sözcüsü Firas Dibs de "Vakıf olarak halkımızın sebat ve fedakarlığını selamlıyoruz. Bundan sonra nasıl bir adım atacağımızı inceleyip karar vereceğiz." ifadelerini kullandı.

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı. Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.İsrail Güvenlik Kabinesinin önceki gece verdiği karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler sökülerek kaldırılmıştı.Filistinliler, dedektörlerin yerleştirildiği günden beri Aksa'nın kapılarında toplanarak namazlarını burada eda ederken, sık sık İsrail polisinin sert müdahalelerine maruz kalıyor.

FİLİSTİNLİLER SEFERBERLİĞE HAZIRLANIYORDU

Filistin’deki çeşitli ulusal ve İslami grupların cuma günü seferberlik ilan edilmesi yönünde açıklama yaptığı bildirildi. Batı Şeria’nın Ramallah kentinde çeşitli ulusal ve İslami grupların temsilcilerinin bir araya gelmesinin ardından yapılan yazılı açıklamada, Mescid-i Aksa için cuma günü seferberlik ilan edilmesi ve her yerde gösterilerin düzenlenmesi yönünde çağrı yapıldığı belirtildi. 

Açıklamada, cuma namazının meydanlarda kılınmasına yönelik de çağrı yapıldığı ifade edildi. Öte yandan, Batı Şeria’daki Hamas Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, Kudüslülerin direncini desteklemek amacıyla halkın yürüyüşlere katılması ve İsrail askerlerinin bulunduğu noktalara gitmesi için çağrı yapıldı. İsrail’in Aksa’daki metal arama dedektörleri ve yerleştirilen kameraların kaldırılmasının halkın oluşturduğu baskı sonucunda meydana geldiği hatırlatılan açıklamada, halkın baskıları devam etmesi durumunda İsrail’in Aksa’ya yönelik uygulamalarından vazgeçeceği kaydedildi. 

Açıklamada, Batı Şeria'daki Filistinli gruplardan meydana gelen olaylar hakkında açıklama yapması ve İsrail’i ihlallerinden caydırması istendi.

İSRAİL EL CEZİRE'NİN KUDÜS OFİSİNİ KAPATACAK

Öte yandan, İsrail işgal yönetimi Mescdi-i Aksa'da yaşananları dünyaya anında duyuduğu için Katar merkezli El Cezire televizyonunu hedef almaya başladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Al Jazeera televizyonunun Kudüs'teki ofisinin kapatılması talimatı verdiği bildirildi. İsrail yönetiminin, Mescid-i Aksa ve Kudüs'e yönelik ihlalleri takip eden gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik baskılarının bu seferki adresi Katar merkezli Al Jazeera televizyonu oldu.

Netanyahu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Mescid-i Aksa üzerinden şiddeti teşvik ettiği için Al Jazeera'nın Kudüs ofisinin kapatılması talimatı verdim. Mevcut yasalar çerçevesinde bunun mümkün olmaması halinde ise İsrail parlamentosu Knesset'te Al Jazeera'yı kovmak için gerekli yasanın geçirilmesine çalışacağım." ifadelerini kullandı.

Son günlerde işgal altındaki Kudüs'te yaşananları görüntülemek isteyen gazeteciler de İsrail polisi tarafından şiddet ve baskıya maruz kalıyor. Olay yerlerine erişimleri kısıtlanan gazeteciler, zaman zaman gözaltına alınarak saatlerce alıkonuluyor. 

FAS KRALINDAN ÇAĞRI

 Fas Kralı 6. Muhammed, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e İsrail'in Mescid-i Aksa'da bulunan tüm "yasa dışı" tedbirlerini kaldırılması konusunda "acil müdahale" edilmesi çağrısında bulundu. İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini arttırması üzerine Fas Kralı 6. Muhammed tarafından BM Genel Sekreteri Guterres'e mektup gönderildi.

6. Muhammed mektupta, İsrail'in Mescid-i Aksa'da bulunan tüm "yasa dışı" tedbirlerin kaldırılması konusunda BM'ye "acil müdahale" etmesi çağrısı yaptı. İsrail'i uluslararası kanunlara, tarihe, kutsal mekanlara ve Mescid-i Aksa'ya saygı göstermesi ve ihlallerine son vermesi için gereken müdahalenin edilmesi gerektiğini belirten Kral, İsrail'in sistematik bir şekilde ihlallerine devam etmesinin uluslararası kanunların apaçık bir ihlali olduğunu belirtti. 

Filistin-İsrail sorununa tek çözüm yolunun adil, kapsamlı ve kalıcı iki devletli bir uzlaşma olduğunu söyleyen 6. Muhammed, olayların sakinleşmesi çağrısında bulundu.

Yorumlar

ihsan elinde tek çakı dahi bulunmayan Filistinli silahlı Israil askerinne karşı savaşıyor orantısız güç ortada batıdan ses yok kafir batı ey Müslümanlar birlesin Filistinli kardeşlerimizin yanında olalım