Filistinli tutsaklar için protesto gösterisi

İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan 3 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Filistinli tutsaklar için protesto gösterisi
Batı Şeria'da, İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan 3 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması talebiyle gösteri yapıldı.

Batı Şeria'nın Beytullahim kentinde toplanan yüzlerce Filistinli, İsrail'in "idari tutukluluk" politikasını ve tutuklulara yönelik ihlallerini protesto etti.

Kentteki Eğitim ve Öğretim Müdürlüğü önünde toplanan göstericiler, ellerinde Filistin bayrakları ile İsrail'in kontrolü altındaki Bilal bin Rabah Camisine doğru yürüdü.

İsrail hapishanelerinde 2 aydır açlık grevi yapan Filistinli tutuklular Muhammed el-Belbul (25), Mahmud el-Belbul (22) ve Malih el-Kadi'nin (20) fotoğraflarını taşıyan eylemciler, tutukluların serbest bırakılmasını talep etti.

Muhammed ve Mahmud el-Belbul'un kardeşi Nuran el-Belbul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dün Mahmud'un yoğun bakıma yatırıldığı, hareket kabiliyetini kaybettiği ve zor nefes aldığı haberini aldık. Doktorlar, kalıcı felç tehlikesi olduğunu söylüyor. Muhammed de greve başladığından bu yana 40 kilo verdi. Konuşacak takati yok. Sağlık durumları çok kötü." dedi.

Belbul, "İşgalci İsrail 2008 yılında babamı öldürdü. İsrail özel kuvvetlerine bağlı bir birliğin açtığı ateş sonucu öldü. Bugünse kardeşlerimi sessizce öldürüyor. Ne zamana kadar bekleyeceğiz? Kardeşlerim ölüm haberi gelene dek mi bekleyeceğiz. Onlar sadece onurlu bir yaşam istiyor." ifadelerini kullandı.

İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler, "idari tutukluluk" politikasını protesto için 17 Temmuz'da açlık grevine başlamıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Yorumlar