Filistinli tutsak 59 gündür açlık grevinde

İsrail'in "idari tutukluluk" kararını protesto için 59 gündür açlık grevi yapan Filistinli Kayid'in duruşması 5 Ekim'de görülecek

Google Haberlere Abone ol
Filistinli tutsak 59 gündür açlık grevinde
İsrail'in "idari tutukluluk" kararını protesto için 59 gündür açlık grevi yapan Filistinli Bilal Kayid'in duruşması, 5 Ekim'de yapılacak.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden (FHKC) yapılan yazılı açıklamada, İsrail mahkemesinin Kayid'in idari tutukluluk kararına itiraz için yapılacak duruşmanın 5 Ekim'de görülmesine karar verdiği belirtildi.
Mahkemenin bu kararına tepki gösterilen açıklamada, "Bu, halkın sokaklara çıkmasını ve siyasi yönden harekete geçilmesini gerektiren bir durum." değerlendirmesi yapıldı.

Kararın yankılarından İsrail makamlarının sorumlu olduğu ifade edilen açıklamada, ayrıca Kayid'in hastanede zor insani şartlar altında sağlık durumunun kötüleşmesine ve elleri bağlı şekilde açlık grevini sürdürmesine rağmen tutukluluğun devam etmesinden İsrail'in sorumlu olduğu aktarıldı.
Uluslararası toplumdan, Kayid'in hayatını kurtarmak ve İsrail'in idari tutukluluk uygulamasının kalkması için harekete geçmesi istendi.

İsrail makamları, haziran ayında 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren Filistin'in Nablus kentinden Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermişti. Kayid de kararı protesto etmek için açlık grevine başlamıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Yorumlar