Filistin'de 'Vefa ve Islah' partisi kuruldu

İsrail'in geçen yıl yasakladığı İslami Hareket'e yakın isimlerin "Vefa ve Islah" adıyla yeni bir siyasi parti kurduğu bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Filistin'de 'Vefa ve Islah' partisi kuruldu

Vefa ve Islah Partisi Başkanı Şeyh Husam Ebu Leyl, Nasıra'da düzenlediği basın toplantısında, "Vefa ve Islah isminde parlamento dışında, İslami değerlere bağlı yeni bir parti kurulduğunu duyuruyoruz." dedi.

Ebu Leyl, "Yeni partinin tüm ulusal kırmızı çizgilere bağlılığını sürdüreceğini, Filistin halkını vatanından kovmayı hedefleyen tüm girişimleri reddettiğini ve Filistinlilerin çıkarlarını korumak için çalışacağını" vurguladı.

Partinin, İsrail Parlamentosu Knesset için yapılacak seçimlere katılmayacağı kaydedildi.

Şeyh Husam Ebu Leyl yakın zamana kadar Şeyh Raid Salah liderliğindeki 1948 İslami Hareketi'n İkinci Başkanı idi.

İsrail güvenlik kabinesi 16 Kasım 2015'te Şeyh Raid Salah liderliğindeki İslami Hareketi, "Filistin'deki olayların arkasında olduğu" gerekçesiyle "yasa dışı örgüt" ilan etmişti.

İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri "İsrailli Araplar" diye tanımlıyor. 1948 Filistin İslami Hareketi de İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu geniş tabanlı bir toplumsal hareket olma özelliğini koruyor.


Yorumlar