Filistin'den bir güzel haber daha

Filistin'deki ayrılığın son bulması için başlatılan çabalar sonuç vermeye başladı. Hamas ile El Fetih Mısır'ın arabuluculuğunda anlaştı. Anlaşmanın Filistin'deki ayrılığın bitirilmesi için bir umut olarak görülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Filistin'den bir güzel haber daha

Sonhaberler | Haber Merkezi

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin basın danışmanı Tahir en-Nunu, yaptığı yazılı açıklamada, "Heniyye, Hamas ile Fetih'in, Mısır'ın ara buluculuğunda, sabah saatlerinde anlaşmaya vardığını ilan ediyor." ifadesini kullandı.

Öte yandan dün bir açıklama yapan Hamas Siyasi Büro Üyesi Husam Bedreddin, Filistin'de siyasi bölünmüşlüğü bitirme çabaları kapsamında, heyetlerinin Fetih Hareketi ile Mısır'da başlayacak diyalog görüşmelerinde karar alma konusunda gerekli yetkiye sahip olduklarını söyledi.

Aynı zamanda Hamas'ın ulusal ilişkilerinden de sorumlu olan Bedreddin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Siyasi büro tarafından görevlendirilen heyete bütün meselelerin görüşülmesi ve gerekli durumlarda farklı karar almaları konusunda yetki verilmiştir." dedi.

Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri'nin başkanlığındaki 6 kişilik heyetin dün Kahire'ye ulaştığını belirten Bedreddin, diyalog süresine ilişkin yaptığı açıklamada, "Belirlenmiş bir süre yok. Önemli olan süre değil, halkın beklediği kararların alınması ve adımların atılmasıyla birlikte, elde edilecek başarı ve uygulamadır." diye konuştu.

Hamas heyetinin görüşmelerdeki hedefinin, "Batı Şeria ve Gazze'deki vatandaşların hissedebildiği olumlu etkiler" olduğunu dile getiren Bedreddin, istenilen uzlaşının gerçekleşmesi için Hamas'ın üzerine düşen bütün çabaları sarf etmeye hazır olduğunu kaydetti.

"Önemli olan talep edilen şartların ulusal değerlere uygun olması ve vatandaşların diyalog konusunda olumlu etkiler hissetmesi." diyen Bedreddin, bugün Kahire'de gerçekleşecek görüşmenin, 2011 yılında Filistinli bütün grupların imzaladığı anlaşma üzerine bina edileceğini vurguladı.

Bedreddin, eski dosyaların yeniden açılmasına, tartışılmasına ve ayrıntılara girilmesine gerek olmadığını ancak, anlaşmanın uygulanması için yol haritası ve uygulama mekanizmalarının ele alınması gerektiğine işaret etti.

Kurulacak olan Ulusal Birlik Hükümeti'nde Hamas'ın da yer almak istediğini belirten Bedreddin, "Ulusal Birlik Hükümeti, bütün Filistinli grupların hakkıdır. Hükümeti bütün Filistinlilerin yönettiğini görmek halkımızın istediği ve hakkıdır. Karar alma noktasında tek bir tarafın kendini tekelleştirmemesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Bedreddin, Hamas ve diğer Filistinli grupların askeri kanatlarının fesh edilmesine ilişkin şöyle konuştu:

"Geçen yıllar boyunca böyle bir şey bize teklif edilmedi. Şuanda da sunulmuş değil. Hamas, böyle bir şartın sunulmasına da izin vermeyecektir. Direnişin silahı sadece Hamas'ın değil, bütün Filistinlilerindir. Meşru bir şekilde işgale karşı verilen bir direniştir."

Yorumlar

sadık bu zalim abd yıkılmadıkça Filistinlilere rahat yok