Filistin'de protesto gösterileri ikinci gününde, işgalciler müdahale ediyor

ABD'nin Kudüs kararına karşı sokaklara dökülen Filistinlilerin protesto gösterileri bugün ikinci gününe girdi. Kudüs'te Mescid'i Aksa çevresinde tarihi kapıların girişlerinde protesto gösterileri düzenleniyor. İsrail işgal güçleri ise bütün güçleriyle müdahale ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Filistin'de protesto gösterileri ikinci gününde, işgalciler müdahale ediyor

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İsrail askerlerinin, ABD'nin Kudüs kararını protesto etmek için Batı Şeria ve Gazze'de düzenlenen gösterilere müdahale ettiği bildirildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Batı Şeria'nın Beytullahim kentinde onlarca Filistinli genç, ABD'nin Kudüs kararını protesto için gösteri düzenledi.

İsrail askerlerinin, protestoculara göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale ettiği aktarıldı. Öte yandan Gazze'nin güney kesimindeki Han Yunus kenti sınırında onlarca Filistinli öğrenci, Kudüs kararını protesto için gösteri yaptı. İsrail askerleri, öğrencilere gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, eylemcilerin taş ile karşılık verdiği belirtildi.

Olayda bazı göstericilerin gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi atlattığı ifade edildi. İsrail askerlerinin, ABD'nin Kudüs kararını protesto etmek için perşembe ve cuma günleri Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de düzenlenen gösterilere müdahalesi sonucu 2 Filistinlinin şehit olduğu, 351'inin yaralandığı, 748'inin ise atılan gazlardan etkilenerek boğulma tehlikesi geçirdiği bildirilmişti. Gazze'de başta Hamas olmak üzere tüm Filistinli gruplar ABD'nin Kudüs kararını protesto etmek için gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

KUDÜS'TE 4 KİŞİ YARALANDI

 İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te ABD'nin "Kudüs kararını" protesto eden Filistinlilere müdahalesinde 4 Filistinli yaralandı. Doğu Kudüs'teki Selahaddin Caddesinde toplanarak ellerinde Filistin bayraklarıyla slogan atan sivil halka, İsrail güçleri atlı polisler ve ses bombalarıyla müdahale etti. 

Göstericilerin ellerindeki Filistin bayraklarını toplayan İsrail polisi ile Filistinliler arasında şehrin sokaklarında kovalamaca yaşanıyor.  Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, İsrail polisinin saldırısında 4 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

Ara ara yeniden toplanmaya çalışan Filistinli göstericiler, sokak aralarından slogan atmaya devam ediyor. İsrail polisi ise toplanmaya çalışan Filistinlilere ses bombası ve atlı birliklerle müdahalesini sürdürüyor. 

BATI ŞERİA'DA ABD VATANDAŞLARINA TEPKİ

Öte yandan Batı Şeria'da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki olarak Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) bünyesindeki ABD vatandaşı görevlilerin mülteci kamplarına girişine karşı çıkıldığı bildirildi. 

Batı Şeria'daki Filistin Mülteci Kampları Komitesi, ABD vatandaşı UNRWA görevlilerini karşılamayı ve onlarla iletişime geçmeyi reddettiklerini duyurdu.

Komitenin Yürütme Ofisi Sorumlusu Mahmud Mubarek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Şeria ve Kudüs'te UNRWA'nın ABD vatandaşı yetkililerine mülteci kamplarında istenmediklerini ilettiklerini belirtti.

Yetkili ya da görevli olsun hiçbir ABD vatandaşının Filistin mülteci kamplarına girişine izin vermeyeceklerini ifade eden Mubarek, bunu Kudüs için yaptıklarını kaydetti. 

Yorumlar