Filistin'de Nekbe yürüyüşü

Nekbe'nin 68'inci yıl dönümü münasebetiyle Ramallah'ta binlerce Filistinlinin katılımıyla yürüyüş düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Filistin'de Nekbe yürüyüşü
Nekbe'nin 68'inci yıl dönümü münasebetiyle Batı Şeria'daki Ramallah kentinde binlerce Filistinlinin katıldığı yürüyüş ve festival düzenlendi.

İlk olarak izcilerin ve emniyet güçleri bandosunun katılımıyla Ramallah'ın merkezindeki eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat anıtının önünden yürüyüş başladı.

Yürüyüşte göstericiler Nekbe yıllarına atfen 68 siyah bayrak, 68 meşale, 68 pankart ve göç etmek zorunda bırakılan Filistinlilerin geri dönüşünü simgeleyen 68 anahtar taşıdı.

Gösteride taşınan pankartlarda, "Mülteci kampı dönüş gerçekleşene kadar ki bir bekleyiş durağıdır." ifadeleri yer aldı.

Yürüyüşün ardından düzenlenen festivalde ise Filistin halk türküleri söylendi ve sanat gösterileri yapıldı.

Festivalde konuşan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu üyesi Vasıl Ebu Yusuf, İsrail'in Filistinlilerin direnişini kırmak için Nekbe'den beri Filistin halkına ve topraklarına yönelik ihlallerini sürdürdüğünü belirtti.

Ebu Yusuf, "Nekbe ve göçten 68 yıl sonra topraklarımızda kaldığımız ve direndiğimiz İsrail için nettir. Zorla göç ettirildiğimiz topraklarımıza geri dönüş ve bağımsız devlet kurma konusundaki hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz." dedi.

FKÖ Yürütme Kurulu üyesi Vasıl Ebu Yusuf, İsrail'in Filistin topraklarını çalmayı, kutsalları Yahudileştirmeyi, uluslararası hukuku ve sözleşmeleri hiçe saymayı sürdürdüğünü kaydetti.
Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük felaket) olarak anıyor.

Yorumlar