Fetih'in yetkililerinden açıklama

"Mısır ile tarihsel ve sağlam ilişkilere sahibiz"

Google Haberlere Abone ol
Fetih'in yetkililerinden açıklama
Fetih Hareketi, hareket ile ilişiği kesilen Filistin Yasama Konseyi milletvekili Muhammed Dahlan'ı desteklediği ileri sürülen konferansa ev sahipliği yapan Mısır ile ilişkilerinin "Gergin" olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

Fetih'in Gazze'deki üst düzey yetkililerinden İbrahim Ebu en-Neca düzenlediği basın toplantısında, "Sizi buraya hepinizin duyduğu Mısır topraklarında düzenlenecek konferans hakkında bilgilendirmek için çağırdık. Bu durum net olarak şu mesajı vermemizi gerektiriyor; Mısır ile tarihsel ve sağlam ilişkilere sahibiz." dedi.

Ebu Neca, "Mısır Cumhurbaşkanı'nın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a gönderdiği mesajda Filistin'in tek meşru başkanı olduğunu ve kendisinden başka kimseyi muhatap almadıklarını ifade etmişti. Bu da Mısır ile Filistin arasındaki ilişkilerin sağlamlığını gösteriyor." diye konuştu.

Fetih hareketinden dün yapılan yazılı açıklamada, NCMES'in Filistinli siyasiler ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlenecek konferansa ev sahipliği yapmasını kınamış ve söz konusu konferanstan çıkacak sonuçları tanımadıkları kaydedilmişti.

Bugün başlayıp üç gün devam edecek olan konferansa, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın da katılması bekleniyor.

Gazze'den dün sabah siyasi ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık yüz kişilik bir heyet, konferansa katılmak üzere, Refah Sınır Kapısı aracılığıyla Mısır'ın başkenti Kahire'ye geçmişti.
Arap basınında, Mısır'ın önde gelen strateji kurumlarından Ortadoğu Araştırmaları Ulusal Merkezi'nin (NCMES), "Filistin davasının geleceği" başlığı altında düzenleyeceği konferansın Dahlan'ı desteklemesi nedeniyle Mısır ile Fetih Hareketi arasındaki ilişkilerin gergin olduğu ileri sürülmüştü.

Muhammed Dahlan'ın Fetih Hareketi'yle ilişkisi, Batı Şeria'da "Askeri hücreler planladığı" gerekçesiyle 2011 yılında kesilmişti. Filistin Devlet Başkanı Abbas, Dahlan'ı "Yasir Arafat'ın ölümünde ve bazı Filistinli liderlerin suikastlarında parmağı olmakla" ve "İsrail'le iş birliği yapmakla" suçlamıştı.

Yorumlar