Felluce'de korkulan katliamlar başladı

Irak ordusu ve Şii milisler tarafından kuşatılan Felluce'de korkulan katliamlar başladı. Kuşatmaya katılanlar, kentten kaçan 17 sığınmacıyı öldürdü. Irak hükümeti soruşturma açıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Felluce'de korkulan katliamlar başladı
Irak'ın Enbar ilinin Felluce kentinde 17 sığınmacının infaz edildiği iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Felluce Kaymakamı Sadun eş-Şalan, hükümete bağlı Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi birliklerinin Felluce kentinde sığınmacılar aleyhinde hak ihlalleri gerçekleştirdiğine işaret ederek, "Felluce'de 17 sığınmacının infaz edildiğine ilişkin bazı bilgiler ulaştı. Konu hakkında devletin en üst düzey makamlarınca soruşturma başlatıldı." dedi.

Felluce'de bir kişinin kaçan vatandaşlara şiddet uyguladığına dair görüntülerin yer aldığı video kaydını hatırlatan Şalan, söz konusu şahsın gözaltına alındığını ve bu tür ihlallerin tekrarlanmaması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Sosyal paylaşım sitelerinde son günlerde, Haşdi Şa'bi mensuplarından bir kişinin Felluce'de sığınmacılara şiddet uyguladığı ve hakaret ettiğine dair görüntülerin olduğu video kaydı yer alıyor. Başka bir video kaydında ise Haşdi Şa'bi mensubu sığınmacılara yönelik saldırıda bulunuyor.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, dün Enbar vilayetine bağlı Felluce'yi terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonunda sivillere yönelik ihlallere karışanların tespit edilerek adalete hesap vermelerinin sağlanacağını belirterek, "İhlaller sistematik değil ancak bunun üzerini örtmeyecek ve sessiz kalmayacağız. İhlallere karışanları tespit ederek adalete teslim edeceğiz." şeklinde açıklama yapmıştı.

Yerel kaynaklar, Haşdi Şabi güçlerinin, Garma'da 2 camiyi bombaladığı, onlarca evi yağmaladığı, terör örgütü DAEŞ üyesi oldukları iddiasıyla 70 sivili kaçırdığı ve bunlardan 17'sini kurşunlayarak öldürdüğünü öne sürmüştü.

Irak'ta DAEŞ'in Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesi, akabinde Enbar ve Tikrit'te de kontrolü sağlamasının ardından Şii dini otorite Ayetullah Ali es-Sistani'nin "cihat" çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran'a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor.

Yorumlar