Felluce'de hala 50 bin sivil bulunuyor

Şii milisler ve Irak ordusu tarafından kuşatılan Felluce'de hala 50 bin sivil bulunuyor

Google Haberlere Abone ol
Felluce'de hala 50 bin sivil bulunuyor
Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammet, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Enbar ilinin Felluce kentinden kendi imkanlarıyla kaçmayı başaran sivillerin sayının 19 bine ulaştığını belirtti.

Muhammet, Felluce kentinde mahsur kalan 50 bin sivil ve kentten kaçmayı başaran diğer kişilerin durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Felluce kentini kurtarma operasyonunun yoğun çatışmalarla devam ettiğini aktaran Muhammet, kent içerisinde mahsur kalan birçok sivilin kendi imkanlarıyla kaçmaya çalıştığını ifade etti.

Felluce'den kaçmayı başaran sivillerin durumunun çok iyi olmadığını belirten Muhammet, "Kurtarma operasyonunun başlamasından sonra, çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı bölgelerdeki siviller, cephenin diğer tarafına geçmek için büyük riskler alıyor. Bakanlık olarak elimize geçen verilere göre şu ana kadar kentten çıkmayı başaran sivillerin sayısı 19 bine ulaştı. Söz konusu siviller daha çok Felluce kentinin Amiriye kasabasına sığınmış durumda." dedi.
DAEŞ'ten kaçmayı başaran sivillerin daha sonra Irak ordusuna destek veren bazı silahlı grupların saldırılarına maruz kaldığını gizlemediklerini söyleyen Muhammet, "Irak Başbakanı İbadi'nin, Felluce kentinden kaçan sivillere karşı işlenen suçların incelenmesi için kurdurduğu komisyonun içerisinde bizim de üyelerimiz yer alıyor. Resmi bir şekilde incelemeyi yürüten komisyonun vereceği sonuçları ve açıklamaları bekliyoruz." diye konuştu.

Kentten kaçmayı başaran sivillerin, çatışma bölgesine yakın bölgelerde dağınık bir şekilde kaldığına değinen Muhammet, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DAEŞ, kent merkezinde mahsur kalan diğer 50 bin sivilin kesinlikle kaçmasına izin vermiyor. Örgüt onları bir kalkan olarak kullanıyor. Çatışmaların yoğun yaşandığı bölgelerdeki siviller, imkan buldukları takdirde gizlice cephenin diğer tarafına geçmeye çalışıyor. Bu yüzden sivillerin bir alanda olduğunu veya bir arada kaldıklarını söylememiz mümkün değil çünkü herkes kendi imkanlarıyla farklı bölgelerden kaçıyor."

Çatışmalardan ve DAEŞ'ten kaçmayı başaran sivillerin durumunun iyileştirilmesi için bazı hazırlıkların tamamlandığını söyleyen Muhammet, "Bakanlık olarak, çatışma bölgesine yakın yerlerde kalan ailelerin can güvenliğini temin etmek için 2 bin 500 çadırdan oluşan iki kamp hazırladık. Felluce kentinin etrafında çadır kamp sayısını artırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Kampların kurulduğu bölgeler elbette normal hayat şartlarına uygun değil çünkü çatışmanın yoğun yaşandığı bir bölgede elektrik, su ve diğer temel ihtiyaçların karşılanması biraz zor." diye konuştu.

Irak'ta 2014 yılında başlayan iç çatışma ve terör olaylarından bu yana ülkedeki iç göçmen ve sığınmacılara yardım eli uzatan Birleşmiş Milletler'in (BM) bütçe sıkıntısından dolayı insani yardımları keseceğini söyleyen Muhammet, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Irak'taki BM temsilcileriyle birkaç gün önce başkent Bağdat'ta bir araya geldik. Söz konusu temsilciler bize açık bir şekilde bundan sonra iç göçmen ve sığınmacılara verilen insani yardımın kesileceğini ifade etti. BM temsilcileri, ellerinde eskisi gibi yeterli bütçenin olmaması nedeniyle böyle bir karar aldıklarını söyledi."

Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ile Sünni aşiret güçleri, DAEŞ'in kontrolünde bulunan Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.

Yorumlar