Erdoğan'dan Putin'e PYD/YPG talebi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'den PYD'nin Moskova'da açtığı ofisin kapatılmasını istedi

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Putin'e PYD/YPG talebi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya dönüşü uçakta gazetecilere yaptığ açıklamalarda önemli değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye için hassas olan PYD ve Suriye konularında Putin ile önemli görüşmeler yaptığını söyledi. Özellikle PYD konusunda Rusya ile aynı düşündüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerden gelen, "ABD ile aramızda Suriye konusundaki en önemli problem, PYD ve YPG’ye bakış açısı. Bu noktada Rusya ile Türkiye’nin bakış açısında çok büyük farklılıklar var mı, çözüm önerileriniz örtüşüyor mu?" şeklindeki bir soru üzerine şunları söyledi: 

PYD ve YPG konusunda örtüşüyor. Biz Moskova’da ofis açmaları meselesini de gündeme getirdik. Onun PYD ile alakası olmadığından, onun bir sivil toplum kuruluşu olduğundan söz ettiler. Sayın Putin, bu sayede en azından konudan haberdar oldu. Bunu ilk defa bizden duyduğunu söyledi. Elimizde resimler vardı, kendilerine gösterdik. Konuyu yakından takip edeceklerini söylediler.

SURİYE HEYETLERİ OLUŞTURULDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin Suriye'de bir çözüm için de yeni bir hamle yapmaya hazırlandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin "Türkiye-Rusya yakınlaşması, iki ülkenin Suriye’deki pozisyonunda bir değişikliğe yol açar mı?" şeklindeki sorusu üzerine "Suriye ile ilgili konuda tabii biz samimi niyetle adımımızı attık, konuşmamızı, görüşmemizi uzun uzadıya baş başa yaptık Sayın Putin ile. Dediğim gibi bu konuların görüşülmesi için karşılıklı bir heyet oluşturulması kararlaştırıldı. Heyetimiz hemen Moskova’ya gidecek, perşembe günü de görüşme yapılacak. Moskova’dan sonra ikinci bir hamle olacak, bu hamlenin boyutu orada çerçevesi çizilecek olan duruma bakarak oluşturulacak. Bu meselede biliyorsunuz bir Cenevre süreci vardı, ama ondan pek bir şey çıkmadı; bundan sonra ne çıkar, o da çok belli değil. Ama şu var ki Suriye meselesi nedeniyle mağduriyeti olan bir ülkeyiz. Çünkü 950 kilometre sınırımız var. Bu sınır bize sorumluluk yüklediği gibi bir de tehdit oluşturuyor. Şimdi açık, net konuşmak lazım, Kuzey Suriye’de belli bir yapılanmanın endişesini taşıyoruz. Bu açıdan atılacak adımlar önemli. Tabii burayı dünyadaki gelişmelerden bağımsız göremeyiz. ABD’deki seçime varıncaya kadar bu işte alakası var. Dolayısıyla Moskova’da heyetlerimizin yapacakları çalışma çok önemli. Bu bizim çalışmalarımız için de bir altyapı oluşturacaktır." dedi. 

Yorumlar