El Bab'da son durum, 52 hedef yerle bir edildi

El Bab'la ilgili Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada son olarak 52 hedefin vurulduğu, 12 DEAŞ mensubunun öldürüldüğü belirtildi. Öte yandan bölgeden kaçanlara sınır bölgelerine yakın noktalarda kurulan kamplarda yardım malzemeleri dağıtılıyor, geçici barınma imkanları sağlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
El Bab'da son durum, 52 hedef yerle bir edildi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye'nin Suriyeli muhalif gruplardan ÖSO ile birlikte yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatında son olarak 52 hedef vuruldu, 12 DEAŞ mensubu öldürüldü. Konuyla ilgili Genelkurmay başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'nın 180'inci gününde, terör örgütü DEAŞ'a ait 52 hedef karadan ve havadan vuruldu, 12 terörist etkisiz hale getirildi. TSK'dan yapılan bilgilendirmeye göre, DEAŞ başta olmak üzere, terör örgütlerinin yarattığı tehdidi bertaraf ederek hudut güvenliğini artırmak ve koalisyon güçlerine destek vermek için Suriye'nin kuzeyine yönelik 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı devam ediyor.

Harekatın 180'inci gününde, muhalif unsurlardan oluşan özel görev kuvvet grupları, karadan ve havadan yapılan yoğun ateş desteğiyle büyük ölçüde kontrol sağlanan El Bab'ın DEAŞ unsurlarından temizlenmesine yönelik harekatlarına devam etti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarınca yapılan atışlarda, aralarında barınma yerleri ve savunma mevzilerinin bulunduğu terör örgütü DEAŞ'a ait 41 hedef baskı altına alındı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı savaş uçaklarınca da hava harekatı düzenlendi. Jetler, aralarında bomba yüklü bir aracın da bulunduğu 11 hedefi imha etti. Koalisyon güçlerine bağlı uçaklarca düzenlenen hava harekatında ise DEAŞ üyesi 4 terörist öldürüldü, bir araç imha edildi. Hava harekatları ve yapılan atışlar sonucu 12 terörist etkisiz hale getirildi.

EL BAB'DAN KAÇAN SURİYELİLERE YARDIM YAPILIYOR

Operasyonlarda ortaya çıkan en büyük sorunlardan biri de kaçan sivillere barınak ve gıda ihtiyacını karşılamak. Tükiye'den birçok sivil toplum kuruluşu mülteilere yardım için bölgede faaliyetlerini sürdürürken, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin Halep kentine bağlı Bab bölgesinden kaçıp çevre köylere yerleşen 150 Suriyeli aileye gıda, bebek paketi ve battaniye yardımı yaptı. Bab bölgesindeki terör örgütü DEAŞ zulmünden kaçan çoğunluğu kadın ve çocuk Suriyeliler, yanlarına aldıkları birkaç parça eşyayla muhaliflerin kontrolündeki çevre köylere sığınıyor. Olumsuz hava koşullarının etkili olduğu bölgede derme çatma çadırlarda hayatlarını sürdüren Suriyelilere en büyük desteği Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler veriyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Koordinatörü Ömer Koparan, Bab'ın çevresindeki köylere yardım dağıtmaya geldiklerini söyledi. Koparan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı ile özgürlüğüne kavuşan Susyan, Hazvan ve Kefran köylerinde yaşayan ve Bab'dan kaçan ailelere ulaştırdıkları yardımlarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Köylerdeki ailelerin gıda ve ısınma ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. El Bab'ın çevresindeki 150 aileye gıda kolisi, bebek bezi, bebek paketi ve battaniyelerden oluşan yardımları ulaştırdık. Şu an Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO, El Bab içerisinde kontrolü sağlamaya çalışıyor. Bunun yanında El Bab'dan DEAŞ zulmünden kaçan insanlar tekrar El Bab'a girmek üzere çevre köylerde bekleyişini sürdürüyor."

BAŞKA BÖLGELERDEN KAÇANLAR DA BULUNUYOR

İHH'nın yardım ulaştırdığı bölgeye sığınanlar arasında sadece Bab'dan değil DEAŞ'ın kontrolündeki başka yerlerden kaçanlar da bulunuyor. Rakka kentinin batısındaki Takka ilçesinden geldiklerini söyleyen Suriyeli Ali Ubeyid Şakir, "Özgür Suriye Ordusu mensupları bizi çok iyi karşıladı. Bize gerekli insani yardımlarda bulundular. Şimdi de İHH bize yardımcı oluyor." dedi. 

DEAŞ'tan kaçarken büyük zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden Şakir, "Geldiğimiz yollar mayınlarla doluydu. Allah'a şükür sağ salim buraya ulaştık. Rehber öncülüğünde geldiğimiz için bize bir şey olmadı." diye konuştu. Şakir, terör örgütü DEAŞ'ın elindeki bölgelerde sivillere büyük baskı olduğunu belirtirken, "Şu anda halk, örgütün olduğu bölgelerden kaçıyor. DEAŞ, halka büyük zarar verdi. DEAŞ'ın olduğu bölgelerde savaş ve ölüm var." ifadelerini kullandı. Fırat Kalkanı Harekatı ile ilgili Genelkurmay Başkanlığından dün yapılan açıklamada, Bab'ın büyük bölümünde kontrolün sağlandığı ve arama tarama faaliyetlerinin sürdüğü bildirilmişti.

Yorumlar