Dünyanın izlediği Rusya'daki zirve sona erdi, işte alınan kararlar

Dünyanın yakından takip ettiği Rusya'nın Soçi kentindeki Suriye zirvesi sona erdi. Zirvede konuşulan en önemli konu ise Suriye Ulusal Kongresi oldu. Üç ülkenin liderleri kongrenin yapılması konusunda uzlaştı. Zirvede Türkiye'nin en önemli önceliği olan 'terörist unsurların' dışlanması konusunda da uzlaşma sağlandı. Ancak hangi ülkeye göre hangi grupların 'terörist' olarak tanımlanacağı ise belli değil.

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın izlediği Rusya'daki zirve sona erdi, işte alınan kararlar

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Rusya'nın Soçi kentinde Türkiye, İran ve Rusya liderlerinin katıldığı üçlü zirve yaklaşık 3 saatin ardından sona erdi. Zire sonrasında yapılan açıklamalarda öne çıkan başlıklar ise, "Suriye'nin geleceğine Suriyelilerin karar vermesi, Suriye Ulusal Kongresi'nin toplanması" oldu. Toplantıdan sonra açıklama yapan liderlerin önce çıkardığı başlıklar genellikle birbirine çok yakın oldu. 

Zirveden sonra konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

 "2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararında tanımlandığı üzere, Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak husunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz."

 "Bugünkü ortak açıklamamız, işbirliğimizin esaslarını yansıtan ilk adımdır. Ancak bu çabanın başarısı başta rejim ve muhalefet olmak üzere tarafların tutumuna bağlıdır."

"Ülkelerimiz arasındaki bu verimli işbirliğinin tüm bölgeye olumlu etki yapmasını, bölgedeki gerginlikleri ve mezhebi ayrışma riskini azaltmasını ümit ediyoruz."

"Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir."

"Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütü ile aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir."

"Uluslararası toplumun tüm sorumlu üyelerini çabalarımızı desteklemeye davet ediyorum."

"Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine bağlılığımızı ifade ediyorsak, bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz."

Putin: Suriye Ulusal Diyalog Kongresi düzenlenecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani’ye gerçekleştirilen yapıcı istişareler için teşekkür etti.

Türkiye, Rusya ve İran arasında Suriye krizinin çözümüne yönelik ortak bir metnin imzalandığını aktaran Putin, “Söz konusu metinle, üç garantör ülke arasında Suriye’de atılacak adımlar belirleniyor.” diye konuştu.

Üçlü zirvede, Suriye’nin sosyal ve ekonomik açıdan yeniden inşasının da ele alındığına işaret eden Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk ve İranlı liderlerin, Suriye krizinin çözümüne ilişkin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi fikrini olumlu karşılamış olmalarını memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Türkiye, İran ve Rusya, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunda mutabık kalmıştır. Ülkelerimizin dışişleri, savunma bakanlıkları ve diğer gerekli kurumlarına, Soçi’de yapılacak bu kongrenin tarihinin ve yapısının şekillendirilmesi için talimat verildi.” 

Ruhani: Önemli sürecin ilk adımı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Soçi Zirvesi'nin krizin sonlanması için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Türkiye, İran ve Rusya'nın garantörlüğünde başlayan Astana görüşmelerinin üzerinden henüz bir yıl geçmemesine rağmen önemli adımlar atıldığını kaydeden Ruhani, "Üç ülkenin de Suriye’nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve birliği konusunda aynı fikirde olduğunu, Suriye’de barış ve istikrarın sağlanması için yakın bir işbirliği içinde olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Ruhani, Suriye hükümetinin resmi davetine binaen bölgede bulunduklarını savundu. 

Soçi Zirvesi’nin, Suriyeli grupların kendi aralarında yapacakları görüşmelerin başlangıcı olduğunu belirten Ruhani, “DEAŞ’ın yenilgisi bizi bölgede oluşacak diğer terör gruplarına karşı gafil hale getirmemeli. Bu amaçla, Suriye halkına terörün kökünün tamamen ülkelerinden temizlenmesi için yardım etmeye devam etmeliyiz. ” şeklinde konuştu.

Ruhani, Suriye devletinin toprak bütünlüğüne saygının terörle mücadelenin olmazsa olmaz parçası olduğunu ifade ederek, “Suriye’nin meşru hükümetinin rızası olmadan herhangi bir yabancı gücün ülkede bulunmasının gerekçesi yok. Suriye halkı, dış güçlerin içişlerine karışmalarına izin vermeyecektir ve toprak bütünlüklerini tehdit eden her türlü adıma karşı duracaklardır.” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin yeniden imarı ve insani yardımların bölge halkına bir an önce ulaştırılması için ortak uluslararası çabanın şart olduğunu kaydeden Ruhani, “Bugünkü toplantımız, bu önemli sürecin başlangıcının ilk adımı oldu. 11 aylık çabalarımız, çözümün ancak ortak siyasi çabalarla mümkün olduğunu gösterdi ve bu çabalar bölgedeki çatışmaların durdurulmasını sağladı.” dedi.

Yorumlar