DAEŞ Musul'da direnme kararı aldı

Irak ve Suriye'nin birçok kentinde kapsamlı operasyonlar karşısında geri çekilen DAEŞ, Musul'da hendekler kazarak direnme kararı aldı

Google Haberlere Abone ol
DAEŞ Musul'da direnme kararı aldı
Sonhaberler / Haber Merkezi

Irak'ın en büyük ikinci kentini iki yılı aşkın bir süredir elinde tutan terör örgütü DEAŞ, yaklaşan operasyon öncesi, diğer kentlerde uyguladığı geri çekilme taktiğini uygulamama kararı aldı. Örgüt, savunma amacıyla hendek kazmaya başladı.Irak ordusu, Peşmerge güçleri, yerel aşiretler, Türkiye'nin Başika kampında eğittiği Sünni unsurlar ve ABD'nin başını çektiği koalisyon, çok yakında Musul'a doğru harekete geçecek.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul sorumlusu Said Memozini, terör örgütü DEAŞ'ın kenti savunmak için başvurduğu yöntemi Anadolu Ajansı'na açıkladı.



Memozini, şu bilgileri verdi: "DEAŞ, kente yapılacak operasyonun kısa süre içerisinde başlayacağının kokusunu aldı. Militanlar, Musul'un çevresinden sonra kent merkezinde de hendek kazmaya başladı. Uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının örgüt hedeflerini vurmaması için hendekleri ham petrolle doldurup operasyon sırasında yakacaklar."

KDP sorumlusu ayrıca, kent merkezindeki tüm binalardan örgütü simgeleyen flamaların indirildiği bilgisini aldıklarını, militanların bu hamleyle kendilerini gizlemeye çalıştığını söyledi.

İBADİ'NİN ZİYARET ETTİĞİ BÖLGE BOMBALANDI

Son günlerde Türkiye ile karşı karşıya gelen Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, göreve geldiği 8 Eylül 2014'ten bu yana ilk kez Kerkük'ü ziyaret ediyor.



İbadi, Kerkük valisi ile kısa bir toplantı yaptıktan sonra Kerkük'ün güney batısında yer alan Mektep Halit bölgesindeki DEAŞ'a karşı cephedeki Peşmerge birliklerini ziyaret etti. Irak Başbakanı, Kerkük'ün DEAŞ elindeki Havice, El Rıyad ve El Reşad bölgelerinin en yakın zamanda geri alınacağı sözünü verdi.

İbadi daha sonra Kerkük'e bağlı Türkmen Beşir köyüne geçti. İbadi'nin Mektep Halit bölgesi ziyareti sonrası DEAŞ terör örgütü tarafından katyuşa ve havan mermisiyle hedef alındı, saldırı maddi zarar yol açtı.

10 Haziran 2014'te Musul'u ele geçiren terör örgütü DEAŞ, iki yılı aşkın bir süredir kentte hüküm sürüyor.

Irak ordusu, peşmerge, yerel ve aşiret güçleri ile Türkiye'nin Başika kampında eğittiği Haşdi Vatani birliklerinin Musul operasyonuna katılması bekleniyor. Bağdat yönetimi Türkiye'den ülkedeki askerlerini çekmesini istese de Ankara bu talebe birçok kez sert şekilde 'hayır' yanıtı verdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada "Bildiğimizi okuyacağız" dedi.
ABD ise şimdiye kadar yaptığı açıklamalarda Bağdat yönetiminin yanında saf tuttu ve operasyona katılacak birliklerin Irak hükümetinden izin almaları gerektiğini belirtti.

PKK VE Şİİ MİLİSLER MUSUL'DA İSTENMİYOR

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'u kurtarma operasyonuna, "Şii milis gücü Haşdi Şabi ve onun maskesi altında terör örgütü PKK'nın" katılacağı iddiaları tepki çekmeye devam ediyor.

Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi aynı zamanda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) milletvekillerinden Şahevan Abdullah, partinin resmi sitesinde yer alan açıklamasında, Musul'u kurtarma operasyonuna Irak ordusu, Peşmerge ve bölgedeki aşiret güçleri, federal polis gücünün yanı sıra Haşdi Şabi çatısı altında yer alan bazı grupların da katılacağını duyurdu.
Musul'da halihazırda Haşdi Şabi çatısı altında varlık gösteren grup, sadece Ezidiler'den meydana gelen, PKK'nın etkisindeki Sincar Savunma Birliği. Bu güç, kentin batısındaki Sincar ilçesinde konuşlanmış durumda. Haşdi Şabi'nin talimatı üzerine bu grubun da operasyona katılması ihtimalinden söz ediliyor.

MALİKİ'NİN AMACI SÜNNİLERDEN İNTİKAM ALMAK

Konuya dair konuşan Musul Aşiretleri sözcüsü Mezahım Ahmed el-Huveys, Haşdi Şabi ve onun bünyesindeki Sincar Savunma Birliği'nin operasyona katılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Söz konusu ihtimalin gerçekleşmesi halinde buna şiddetle karşı çıkacaklarını dile getiren Huveys, "Hangi şartlar altında olursa olsun Haşdi Şabi ve PKK'nın Musul'u kurtarma operasyonuna katılmasına karşıyız. Bize göre her iki örgüt de teröristtir." dedi.

Huveys, "Haşdi Şabi ve PKK'nın operasyona katılmasında ısrarcı davranılmasının arkasında eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin" olduğunu iddia ederek, "Maliki'nin amacı kentin kurtarılmasından ziyade Sünnilerden intikam almak. Bunun için her iki örgütü de öne sürüyor." ifadelerini kullandı.

PKK'YA Şİİ MİLİS MASKESİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) meclisindeki Ezidi milletvekili Şeyh Şamo da Sincar ilçesinde DEAŞ'ı bahane ederek varlık göstermeye devam terör örgütü PKK'nın Haşdi Şabi maskesi altında operasyona katılma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Şamo, "Musul kent merkezine yapılacak operasyonda PKK varlık gösteremeyebilir ancak Telafer ilçesinin Şengal'e (Sincar) yakın olmasından dolayı örgüt, Şii milislerle ortak hareket edebilir." diye konuştu.

Öte yandan eski Musul Valisi ve Ninova Bekçileri komutanı Esil Nuceyfi ise kent sakinlerinin Şii milis güçleri ve PKK militanlarının bölgelerine girmesine kesinlikle müsaade etmeyeceğini belirtti.
Nuceyfi ayrıca, her iki örgütün de operasyona katılmayacağına dair Irak merkezi hükümetinden "söz" aldıklarını dile getirdi.

Haşdi Şabi çatısı altında yer alan Asayib Ehli Hak Örgütü lideri Kays Hazali, Babil vilayetinin Hille kentinde düzenlenen Aşure günü etkinlerinde yaptığı konuşmada, Musul'u kurtarma operasyonunda "Kerbela ihanetinin intikamını alacakları" yönünde ifadeler kullanmıştı.
Irak meclisi Kanun Devleti Koalisyonu milletvekili Evatif Nima da salı günü düzenlediği basın toplantısında, "Örgüt(PKK) üyeleri Erbil ve Duhok'ta tutuklu. Ancak Irak merkezi hükümeti, PKK'nın resmi bir şekilde Bağdat ve diğer kentlerde ofis açmasına izin vermelidir. PKK, Irak'ın güvenliğini tehdit etmiyor." demişti.

NUCEYFİ: MUSUL HALKINA MERHAMETLİ DAVRANIN

Iraklı Sünni lider ve Muttehidun Kaolisyonu Başkanı Usame en-Nuceyfi, merkezi yönetime, Musul'u kurtarma operasyonu sırasında kent halkına "merhametli" davranmaları yönünde çağrıda bulundu. Nuceyfi, tarihi henüz bilinmeyen fakat hazırlıkları devam eden Musul operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bağdat'taki merkezi yönetimi teröristlere karşı sert ve kararlı davranmaya çağıran Nuceyfi, DEAŞ'ın esareti altında sıkıntı çeken kent sakinlerine ise merhametli davranma çağrısı yaptı. Nuceyfi, operasyonlar sırasında yönetimin ve ordunun Arap-İslam ahlak ilkelerine bağlı olması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar