Kerkük'te savaş uçakları devreye girdi

Kerkük'e bugün sabaha doğru kamu binalarını işgal ederek eyleme başlayan DAEŞ mensuplarıyla çatışmalar giderek şiddetleniyor. DAEŞ üyelerinin bulunduğu binalardan birine savaş uçaklarıyla saldırı düzenlendi. Şu ana kadar onlarca kişi hayatını kaybetti

Google Haberlere Abone ol
Kerkük'te savaş uçakları devreye girdi
Sonhaberler / Haber Merkezi

Irak'ın Kerkük kentinde, terör örgütü DAEŞ üyelerinin ele geçirdiği binalarda çatışmalar her geçen dakika şiddetleniyor. Şu ana kadar onlarca kişi öldü. Örgüt militanlarından ikisi kendini havaya uçurdu. Kerkük semalarında savaş uçakları uçmaya başladı. Savaş uçaklarının örgüt militanlarının bulunduğu bir binayı vurduğu belirtiliyor. 

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, gece yarısı saldırıya geçen DAEŞ'ın Kerkük'teki "uyuyan hücreleri" bombalı üç araçla farklı semtlerde eylemler gerçekleştirdi.

Terör örgütüne bağlı iki intihar eylemcisi ise ellerindeki kanas tüfekleriyle eski emniyet binasını ele geçirdi. Daha sonra bölgede güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışma sürüyor.

Bombalı saldırı ve çatışmalarda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

SOKAKLAR CESETLERLE DOLDU

Kent merkezinde devam eden çatışmalarda öldürülen DAEŞ üyelerinin cesetleri sokaklarda görünütlendi. Irak ordusundan da çok sayıda asker hayatını kaybetti. 

6 İNTİHAR SALDIRISI

DEAŞ'ın, Kerkük kent merkezinde gece saatlerinden bu yana 6 intihar saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi.

Kerkük İlçe ve Kasabalar Polis Müdürü Serhad Kadir, "Kentin çoğunlukla Arapların yaşadığı 1 Haziran semtinde çatışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Bazı kent sakinlerinin militanlara yardım ettiğinden şüpheleniyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynaklar, kent merkezine sızan örgüt militanlarından 6'sının 1 Haziran semti, eski emniyet binası ve bir otel içerisinde kendisini patlattığını aktardı.

Kerkük kent merkezindeki sokağa çıkma yasağı sürerken, DEAŞ'ın keskin nişancılarının çatılarda konuşlandığı görülüyor.

Öte yandan Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağı'ndan yapılan açıklamada, gece saatlerinde yürütülen operasyonlar sonucu DEAŞ'ın elindeki 5 noktada kontrolün sağlandığı kaydedildi.

Dibis ilçesinde bu sabah elektrik santraline düzenlenen intihar saldırısında 3'ü İranlı 13 sivil hayatını kaybetmiş, 4 güvenlik görevlisi ise yaralanmıştı.

ÜÇ AİLE REHİN ALINDI

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın Kerkük kent merkezinde 3 Türkmen aileyi rehin aldığı bildirildi.
Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili Aydın Maruf, "DEAŞ'ın, kent merkezindeki Muhafaza caddesine yakın bir bölgede 3 Türkmen aileyi rehin aldığı bilgisine ulaştık." dedi.

Maruf, merkezde güvenlik tedbirlerinin en yüksek seviyeye çıkarıldığını belirterek, kentte tüm giriş ve çıkışların da kapatıldığını söyledi.

Kentteki güvenlik güçlerinin militanları püskürtmede yetersiz kalmasından sonra, Süleymaniye kentinden takviye Peşmerge güçleri ile çevre bölgelerde konuşlanan Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin de kente geldiği ve çatışmalara katıldığı belirtiliyor.

İRANLI TEKNİSYENLER ÖLDÜRÜLDÜ

Irak Elektrik Bakanı Kasım Fehdavi, terör örgütü DEAŞ'ın Kerkük'ün Dibis ilçesindeki elektrik santraline saldırması sonucu 12 kişinin öldüğünü, 24'ünün ise yaralandığını belirtti.

Fehdavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İlçedeki santral saldırısına ilişkin elimize geçen bilgilere göre teröristler kontrol odasında bulunan 8 çalışanı idam etti, buradaki İranlı 4 teknisyeni de öldürdü." dedi.

Elektrik Bakanı Fehdavi, santrale yapılan saldırıda 22 çalışan ve güvenlik görevlisinin ise yaralandığını kaydetti.

Teröristlerin ilçenin kuzeyindeki elektrik santraline el bombası ile saldırdığını aktaran Fehdavi, "Kerkük'ün önemli bir bölümüne elektrik veren tesisin tekrardan faaliyete geçmesi için gerekli müdaheleleri yapıyoruz." diye konuştu.

DEAŞ'ın bölgedeki diğer elektrik santraline saldırma ihtimalini göz önünde bulundurduklarını da dile getiren Fehdavi, Bağdat başta olmak üzere ülke genelindeki elektrik santrallerindeki güvenlik tedbirlerinin en yüksek seviyeye çıkarıldığını sözlerine ekledi.

Terör örgütü DEAŞ'ın Kerkük kent merkezi ve Dibis ilçesinde uyuyan hücreleri gece yarısı saldırıya geçmiş, çatışmalar sonucu 5 kişi ölmüş, 25 kişi ise yaralanmıştı.

Kerkükte çatışmalar yer yer sürüyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI 

Kent sakinlerinin güvenliğinin sağlanması için gece başlatılan sokağa çıkma yasağı ise devam ediyor.

Yorumlar