Cerablus Harekâtı Arap basınında

DAEŞ'e yönelik "Fırat Kalkanı" operasyonu, Arap medyasında geniş yer buldu

Google Haberlere Abone ol
Cerablus Harekâtı Arap basınında
Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinin DAEŞ'ten temizlenmesine yönelik dün sabah başlatılan "Fırat Kalkanı" operasyonu, Arap medyasında geniş yer buldu.

Birçok Arap gazetesi, Türkiye'nin sınırlarını DAEŞ'ten temizlemek için başlattığı "Fırat Kalkanı" operasyonunu ilk sayfalarına ve manşetlerine taşıdı.

Londra'dan yayın yapan El-Arabi el-Cedid gazetesi, "Fırat Kalkanı... Türkiye kendi Suriye denklemini dayatıyor" başlığı altında verdiği haberde, "Türkiye 'güvenli bölge' için yeni Suriye denklemleri dayatıyor. Türkiye Rusya ile ilişkileri normalleştirip, ABD yönetimine baskı yaparak, yaklaşık bin yıl yani Bizans İmparatorluğu'nun çökmesinden bu yana ilk kez Anadolu ile Arap bölgesini ayıran ve ciddi bir tehlike olarak gördüğü Kürt koridorunu kırdı." ifadelerine yer verdi.

İLK KEZ DOĞRUDAN MÜDAHALE

Suudi Arabistan destekli Şarkul Evsat gazetesi de haberi ilk sayfadan "Ankara'nın desteğiyle DAEŞ Cerablus dışında... Rusya endişeli... Türkiye'nin harekatı, 'güvenli bölgeyi' yenide canlandırıyor. Kürtler 'savaş ilanı' olarak nitelendiriyor." başlığıyla verdi.

Haberde söz konusu harekat, Türkiye'nin Suriye'deki savaşa "ilk kez doğrudan müdahalesi" olarak nitelendirildi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Üyesi Ahmed Ramazan'ın operasyonla ilgili demecini yayınlayan gazetede Ramazan'ın "Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Fırat Kalkanı operasyonu için haftalarca hazırlık yaptı ve operasyona yaklaşık 2 bin savaşçıdan oluşan 9 askeri grup katılıyor. ÖSO, teröre karşı mücadelesinde ilk kez koalisyon güçlerinden hava desteği alıyor." ifadelerine yer verildi.

ÖSO YENİDEN SAHNEDE

Kuveyt'te yayın yapan El-Kabas gazetesi de operasyonu manşetten "Türkiye'nin harekatı ÖSO'yu yeniden sahneye çıkardı" ifadesiyle verdi.

Suriye krizinde dün, ÖSO'nun devrim sahnesine çıktığı yeni bir merhaleye girildiği belirtilen haberde, Fırat Kalkanı operasyonuyla Türkiye'nin, bu Suriyeli devrimci grubu, ABD'nin desteklediği PYD güçlerine meşru bir alternatif olarak sunduğu ifade edildi.

Katar merkezli Eş-Şark gazetesi ise operasyonu, "Suriyeli muhalifler, Cerablus'ta kontrolü sağlıyor, DAEŞ'i yenilgiye uğratıyor..Erdoğan, Suriye'nin birliğini koruma ve teröre karşı koyma sözü veriyor." başlığıyla verdi.

Gazete, Türkiye'nin, Suriye topraklarının birliğini muhafaza etmeyi planladığını ve bu işin sorumluluğunu kendisi üstleneceğini belirtti.

MUHALİFLER DESTEKTEN MEMNUN

Kuveyt'in El-Enba gazetesinin, operasyona ilişkin " SMDK, Cerablus'un kurtarılması için Türkiye desteğinden memnun" başlığıyla yayınladığı haberinde, "SMDK, Cerablus'un DAEŞ'ten kurtarılması için ÖSO'nun dün başlattığı operasyona Türkiye'nin desteğini memnuniyetle karşıladı." ifadelerine yer verildi.

El-Bilad el-Bahreyniyye gazetesi de operasyonu, "Moskova çok endişeli... Şam egemenliğine ihlal olarak görüyor.. Fırat Kalkanı, Türkiye desteğiyle Cerablus'ta kontrolü sağladı" şeklinde haberleştirirken, Ürdün'ün Ed-Dustur gazetesi "Türkiye, Suriye'de Cerablus'a askeri operasyon başlattı" başlığı altında verdi.

Suudi Arabistan'ın el-Yevm gazetesi de Türkiye'nin Suriye'deki operasyonunu "Türkiye doğrudan giriyor ve teröristler ile Kürt örgütlere yönelik operasyon başlatıyor.. Erdoğan: Esed'in yönetimde kalması Suriyelilere zarar veriyor.. Muhalifler Cerablus'a giriyor." ifadeleriyle manşetine taşıdı.
Cerablus'u DAEŞ'ten temizleme operasyonuna ilişkin haberini, "Türkiye'nin Suriye operasyonu: değişen ne oldu?" başlığıyla veren Londra merkezli El-Kudüs el-Arabi gazetesi de şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin Suriye'ye girmesi, Ankara'nın sınırları yakınında güvenli bölge oluşturmasını engelleyen uluslararası kırmızı çizgiyi açıkça aşmaktır. Söz konusu kırmızı çizgi, Türkiye'nin NATO'taki ortakları ve özellikle de Suriye rejiminin meşruiyetini koruma ile Suriye'de bir Kürt devletini kurma gibi çeşitli çelişkilerle dolu ABD Başkanı Barack Obama yönetimi tarafından oluşturuldu. Öte yandan operasyonun, iki ülke arasındaki tehlikeli krizin ardından ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in 'özürlü' ziyaretine denk gelmesi de ABD'nin Türk öfkesi karşısında boyun eğdiğine işaret ediyor. Biden'in dün Kürtler Fırat'ın doğusuna çekilmezse ABD'nin desteğini kaybeder şeklindeki ifadesi, Türkiye'nin sınırlarını güvene alması ve belki de uzun zamandan beri Suriyeliler için oluşturmaya çalıştığı güvenli bölgenin Washington tarafından kabul edildiğinin kanıtıdır. Belki de bu, ABD tarafından PYD'ye farklı isimler altında verilen görevin doğal olarak sona erdiği anlamını taşıyor."

Yorumlar