Cenevre'deki Suriye toplantısı başladı

Cenevre'deki Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısı başladı

Google Haberlere Abone ol
Cenevre'deki Suriye toplantısı başladı

ABD ve Rusya başkanlığında yapılan Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) Ateşkes Çalışma Grubu'nun Suriye'de ateşkesin sağlanması konusundaki toplantısı Cenevre'de başladı.

BM Cenevre Ofisi'nde basına kapalı yapılan ISSG toplantısı, ABD ve Rusya başkanlığında gerçekleştiriliyor ve Suriye'de çatışmaların durdurulmasının koşulları ele alınıyor.

Cenevre'deki toplantı sonrasında, New York'ta BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşmasını kapalı oturumda görüşecek.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da toplantıya video-konferans yöntemiyle bağlanarak son durum hakkında Konsey'i bilgilendirecek.

BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonrasında ise de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerine devam edilecek tarihi, düzenleyeceği basın toplantısında açıklayacak.

Özel temsilci, 2 Şubat'ta, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin askıya alındığını, bir sonraki görüşmenin 25 Şubat'ta yapılmasının planlandığını belirtmişti. Daha sonra Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin teknik ve lojistik nedenlerle ertelendiği açıklanmıştı.

Suriye muhalefetine bağlı Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dahil 97 silahlı muhalif grubun, bu gece uygulamaya geçmesi planlanan çatışmaları durdurma anlaşmasına iki hafta süreyle uyacağını bildirmişti.

ABD'li ve Rus yetkililer, pazartesi günü yaptıkları ortak açıklamada, "Çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat 2016 tarihinde 00.00'dan itibaren başlaması" konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. Uluslararası toplum ise ateşkes sağlanmasının Rusya'nın hava saldırılarını durdurmasına bağlı olduğunu belirtiyor.

 

Yorumlar