BM, Suriye'de Rus uçaklarını kullanacak

BM, DAEŞ kuşatması altındaki Deyr ez-Zor'a havadan yardımın bir Rus şirketinin uçaklarıyla gerçekleştirileceğini duyurdu

Google Haberlere Abone ol
BM, Suriye'de Rus uçaklarını kullanacak

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Dünya Gıda Programı'nın (WFP) Suriye'nin Deyr ez-Zor kentinde DAEŞ kuşatması altında yaşayan 200 bin kişiye havadan yardım ulaştırma konusunda çalışma başlattığını açıkladı.

Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine havadan yardım için WFP'nin daha önce Güney Sudan'da da çalıştığı bir Rus şirketin uçaklarının kullanılmasına karar verildiğini belirten Dujarric, "Bildiğiniz gibi bu tür işlerde kullanılan sivil şirketler BM ile anlaşmalı çalışıyor. Deyr ez-Zor ya da diğer bölgelerde yapılacak yardımlar yüksek irtifada ve WFP'nin planına göre gerçekleşecek" dedi.

Dujarric, Rusya'nın Suriye hükümeti ile birlikte ülkede hava operasyonları düzenlediğinin hatırlatılarak "Burada tarafsızlık nasıl sağlanacak?" sorusunun yöneltilmesi üzerine, "Bu tür operasyonlar uzmanlık gerektiriyor. Bu nedenle daha önce Güney Sudan'da da çalışılan şirket kullanılacak. Bunlar sivil havacılık şirketleri, dolayısıyla sadece BM'nin direktiflerini yerine getirmesi beklenir" diye konuştu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, Cenevre'de yaptığı açıklamada, Suriye'de 114 kamyon insani yardım malzemesinin abluka altındaki 5 bölgede 80 bin insana ulaştırıldığını belirterek, terör örgütü DAEŞ'in kontrolü altında bulunan Deyr ez-Zor şehrindeki 200 bin insana da havadan yardım bırakmayı planladıklarını söylemişti.

ÇATIŞMALAR ARTIYOR

Dujarric, sahadaki duruma ilişkin yaptığı açıklamada da, Münih'te üzerinde anlaşma saplanan "çatışmaların durması" konusunda taraflarla görüşmelerin sürdüğünü ancak toplantıdan bu yana askeri hareketliliğin azalmak yerine daha da arttığını ifade etti.

Halep ve İdlib'te okul ve hastanelere menfur saldırılar düzenlendiğini vurgulayan Dujarric, Genel Sekreter Ban ve BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura'nın tüm taraflara gerilimi daha da artırmaktan uzak durmaları çağrısı yaptığını kaydetti.

Yorumlar