Barzani, Türkiye'yi memnun edecek formülü bugün açıklayabilir

Irak'ın kuzeyindeki tartışmalı referandumda resmi süreç Cuma günü Çin'de kullanılan oylarla başladı; ancak nihai kararın bugün Mesud Barzani tarafından verilmesi bekleniyor. Barzani'nin bugün yapacağı açıklamada Türkiye'yi memnun edecek bir formülü duyurması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Barzani, Türkiye'yi memnun edecek formülü bugün açıklayabilir

Mustafa Güneş - Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)'de yarın başlayacak bağımsızlık referandumu öncesi yeni gelişmeler yaşanıyor. Referandum süreci resmi olarak Cuma günü Çin'de elektronik ortamda kullanılan oylarla başladı. Ancak Türkiye ile arasını bozmak istemeyen Barzani yönetiminin ara bir formülle ilişkileri bozmamaya çalışacağı belirtiliyor. Türkiye'nin Irak'taki referandumda en çok karşı çıktığı nokta Kerkük'ün de referanduma dahil edilmesi olmuştu. İşte bu noktada Barzani'nin bir adım atacağı belirtiliyor. Erbil'den bazı kaynakların Sonhaberler.com'a yaptıkları açıklamaya göre Barzani Türkiye ile ilişkilerin bozulmaması için Kerkük'teki referandumu iptal edecek. Böylece Türkiye'nin Türkmen hassasiyetinden kaynaklanan kaygılarına bir nebze de olsa cevap verilmiş olacak. Barzani'nin bugün açıklama yapması bekleniyor. 

Mesut Barzani, bugün düzenleyeceği basın toplantında referandum hakkında nihai kararını verecek. IKBY'nin başkanlık ofisinden yapılan açıklamada, Barzani'nin Erbil'in Salahaddin kasabasında öğlenden sonra bir basın toplantısı düzenleyeceği ifade edildi. Açıklamada, basın toplantısının detayları hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmazken, bölgenin en sıcak gündemi olan sözde referandum hakkında olması yüksek ihtimal olarak görülüyor. Öte yandan, IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonunun yaptığı yazılı açıklamada, referandum sürecine ilişkin yerel saatle 16.00 sularında bir basın toplantısı düzenleneceği belirtildi.

Yorumlar