Barzani-Talabani çatışması yeniden başladı, Kuzey Irak ikiye bölünüyor

Irak'ta uzun yıllar birbirleriyle mücadele eden Barzani ve Talabani ailesi arasında son yıllarda varılan mutabakat yeniden yerini çatışmaya bıraktı. Kerkük'ün kontrolünü çatışmadan Irak merkezi yönetimine teslim etmekle suçlanan Talabani ailesi, Barzani'yi suçluyor. Talabani ailesi, Barzani'nin petrol çaldığını, mevki ve makamı için kendilerinin feda edildiğini ileri sürdü. Öte yandan Barzani yanlısı medyada yer alan bir haberde, Talabani ile Haşdi Şabi arasında varıldığı iddia edilen bir anlaşmanın metni paylaşıldı. Anlaşmada Süleymaniye ve çevresinde Talabani'ye bağlı bir yönetimden söz ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Barzani-Talabani çatışması yeniden başladı, Kuzey Irak ikiye bölünüyor

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak'ın kuzeyindeki tartışmalı referanduma birlikte giren Barzani ve Talabani ailesi, Kerkük'ün Irak ordusu tarafından alınmasından sonra birbirine girdi. Daha önce de uzun yıllar boyunca birbirleriyle savaşan Barzani ile Talabani aileleri, Kerkük konusunda ayrı düştü. Barzani yönetimi, Talabani'yi Haşdi Şabi ile anlaşma yaparak ihanet etmekle suçluyor. Talabani ise Barzani'yi petrol hırsızlığıyla suçlayarak, "Daha fazla onun makamı ölmeyeceğiz" açıklaması yaptı. 

Celal Talabani'nin kurucusu olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) Terörle Mücadele Gücü Başkanı Lahor Cengi Talabani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesut Barzani'yi "petrol çalmakla" suçladı. Talabani, yaptığı yazılı açıklamada, IKBY Başkanı Barzani'ye sert eleştirilerde bulundu. Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin yeğeni olan Lahor Cengi Talabani, şu ifadeleri kullandı: "Biz Kürt halkının hakkını müdafaayla ilgilenirken, Mesut Barzani petrol çalmak ve nüfuzunu sağlamakla meşguldü. Evlatlarımızı bundan sonra onun (Barzani'nin) mevkisi için ölüme gönderemeyiz."

TALABANİ İLE HAŞDİ ŞABİ ANLAŞTI İDDİASI

Barzani'ye yakın medya organları Irak ordusunun Kerkük'e başlattığı operasyonda Talabani'ye bağlı peşmergelerin savaşmadan, Kerkük'ü bıraktığını ve kaçtığını iddia etmişti. Medyada yer alan bazı haberlerde iki taraf arasında anlaşma sağlandığı ileri sürülmüştü.

KUZEY IRAK BÖLÜNÜYOR MU?

Kuzey Irak'ın ikiye bölünmesini öngören anlaşma metni dün Irak medyasında yer aldı. İddiaya göre Talabani ile Haşdi Şabi arasında varılan anlaşma maddeleri arasında Irak'ın kuzeyinde ayrı bir yönetim bölgesi oluşturulması da var. Yeni yönetimin merkezi olarak ise Süleymaniye kenti gösterildi. İddia doğruysa Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ikiye bölünmüş olacak. 

Irak Parlamentosu Değişim Hareketi (Goran) Parlamenteri Mesud Haydar, Kürdistan Yurtseverler (KYB) Eski Genel Sekreteri Celal Talabani'nin oğlu Bafıl Talabani ile Haşdi Şabi Sorumlusu ve Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri arasında yapıldığı iddia edilen gizli anlaşmanın detaylarını açıkladı.

Goran parlamenteri Mesud Haydar’ın yaptığı açıklamaya göre, Bafıl Talabani ile Hadi Amiri arasında yapılan anlaşmada, Iraklı güçler çatışmasız bir şekilde 2014 öncesi yerlere geri dönecek.

Anlaşmada Halepçe, Süleymaniye ve Kerkük bölgesinin oluşturulması ve bu bölge için bir hükümet kurulması maddesi dikkat çekti.

Mesud Haydar, “Anlaşmada Bafıl Talabani ile Heşdi Şabi Sorumlusu olan ve hükümet içinde hiçbir resmi görevi olmayan Hadi Amiri'nin imzası bulunuyor” dedi.

Goran parlamenterinin açıklamadığı o anlaşmanın maddeleri şöyle:

- Iraklı güçler, tartışmalı bölgelere yeniden konuşlanacak ve Peşmerge Güçleri geri çekilecek.

- Kerkük dahil 17 kasaba ve nahiye merkezi hükümete teslim edilecek.

- Kerkük merkezinde ortak yönetim olacak. 15 Kürt mahallesi Kürtler, 25 mahalle de diğer oluşumlar tarafından yönetilecek.

- Kerkük'teki stratejik yerlerin yönetimi merkezi hükümette olacak; Keywan Karargahı, havaalanı ve petrol yatakları.

- Süleymaniye Havalimanı'nın açılması.

- Süleymaniye ve Kerkük'teki memur maaşlarının merkezi hükümet tarafından ödenmesi.

- Süleymaniye sınırındaki peşmergelerin maaşlarının merkezi hükümet tarafından ödenmesi.

- Halepçe, Süleymaniye  ve Kerkük bölgesinin kurulması.

- Yeni bölge için bir yeni bir hükümetin kurulması.

Yorumlar

ihsan lağvedilsin kuzey ırak sadece ırak olsun