Barzani referandumu erteleyebilir

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani'nin Irak ve ABD'den gelen baskılardan sonra, Bağdat yönetiminin vereceği tavizler karşılığında referandumdan vazgeçebileceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Barzani referandumu erteleyebilir

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunu erteleyebileceği belirtiliyor. Reuters haber ajansına konuşan bir Kürt yetkili, Kürtlerin Bağdat tarafından açıklanacak siyasi ve ekonomik tavizlerin karşılığında referandumu ileri bir tarihe alabileceğini söyledi. Irak hükûmetine bağlı bir Şii delegasyonun haftaya Kürt temsilcilerle Erbil'de buluşabileceği ve Kürt karar mercilerini referandumun ertelenmesi konusunda ikna etmeye çabalayacağı aktarılıyor. Reuters'a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar ise benzer şekilde Bağdat'tan ekonomik ve siyasi tavizler karşılığında referandumun ertelenmesinin masaya yatırılabileceğini açıkladı.

Petrol fiyatlarının düşmesi ve IKBY'nin 2014 yılında merkez hükümetten bağımsız olarak petrol ihraç etmeye başlamasının ardından hükümetle yaşanan gerilimin IKBY'ye gönderilen ödemelerin durmasına neden olması bölgeyi büyük bir ekonomik çıkmazın içine sokmuş durumda.

IKBY'nin kamu yatırımcılarına ve peşmerge birliklerine yönelik borcunun 10 ila 12 milyar dolar seviyesine ulaştığı ve bunun IKBY'nin yıllık bütçesine yakın bir rakam olduğu ifade ediliyor. 

ABD Savunma Bakanı James Mattis'in dün Bağdat ve Erbil'e yaptığı ziyaretlerde ise benzer talepleri Irak merkezî hükümeti ve Kürt yetkililere ilettiği aktarıldı. 

‘AÇIK KAPI BIRAKTI’ YORUMU

Görüşmede Mattis'in, "ABD, referandumun düzenlenme ihtimalini uzak görüyordu ve referandum sürecinin terör örgütü DEAŞ ile mücadelenin önünde bir engel teşkil edebileceği kanaatinde. (Referandum süreci) Her iki tarafın terörle mücadelede ortak hareket etmesine de sorun olabilir." dediği aktarıldı.

Açıklamada, IKBY Başkanı Barzani'nin referanduma ilişkin şu ifadeleri yer aldı: "Referandum şahsi bir mesele değildir. Milletin hakkıdır ve hiçbir demokrasi ve insan hakları prensibine aykırı değildir. Terörle mücadeleye de asla engel teşkil etmeyecektir."

Barzani'nin refandurumun ertelenmesi konusunda ise misafir heyete "referandumdan daha güçlü bir alternatifin sunulması" gerektiğini ilettiği kaydedildi.

Yorumlar