Barzani, referandum için BM'den gözetim isteyecek

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, Birleşmiş Milletlerden, referandum için 'resmi gözetim ve yardım' talep edecek.

Google Haberlere Abone ol
Barzani, referandum için BM'den gözetim isteyecek

Kürt Bölgesi Başkanlık Divan Başkanı Fuad Hüseyin, Mesud Barzani'nin Birleşmiş Milletler'den (BM) referandum konusunda resmi olarak hem destek hem de gözetim yapmasını talep edeceğini söyledi.
 
Rûdaw'a konuşan Fuad Hüseyin, Barzani'in, 10 Haziran Pazar günü referandum kararını ilgili kurumlara bildireceğini belirtti.
 
Barzani'nin daha önce referandum konusunu Bağdat'la görüştüğünü dile getiren Hüseyin, “Bu konuda Bağdat resmi olarak bilgilendirilmiştir” dedi.
 
Referandumla ilgili bir heyetin ülkeleri ziyaret edeceğini belirten Fuad Hüseyin, ABD referandum konusundaki tavrına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
 
“Onların tavrı yeni değil ancak referandum günü belirlendikten sonra Amerikan yönetimi bizimle irtibata geçerek 'Kürdistan halkını iradesine saygı duyacaklarını ancak IŞİD'e karşı savaştan dolayı zamanı uygun bulmadıklarını' bildirdiler.”
 
Irak Ulusal Koalisyonu'nun, Erbil - Bağdat ilişkilerinin geleceği ve sorunların çözümü konusunda 7 kişilik bir heyet oluşturduğunu dile getiren Hüseyin, Kürt Bölgesi'nin de bir müzakere heyeti oluşturacağını kaydetti.
 
Türkiye'nin referanduma yönelik tavrına da değinen Başkanlık Divan Başkanı, “Bir süre önce Türkiye'den bir heyet bizi ziyaret etti ve referandumun yapılmamasını istedi. İlla yapacaksanız da sorular ayrı olsun’ dediler.  Soru: Kürdistan devletini onaylıyor musunuz: Evet veya Hayır” diye konuştu. 

Yorumlar