Barzani'den Türkiye ve Erdoğan ile ilgili açıklamalar

Neçirvan Barzani, Irak Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasında şu an zirvede olan ilişkilerin mimarının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu, ilişkilerin bozulmasını kesinlikle istemediklerini, alternatif bir yol bulunması için ellerinden gelen her türlü çabayı göstermeye çalıştıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Barzani'den Türkiye ve Erdoğan ile ilgili açıklamalar

Sonhaberler | Haber Merkezi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye medyasını, "Sanki Kerkük'ü zorla kendimize bağlayacakmışız, hemen bağımsızlık ilan edecekmişiz gibi bir anlayış var. Türk medyası durumun karışmasına neden oluyor" sözleriyle eleştirdi.

Neçirvan Barzani, 25 Eylül’de düzenlemeyi planladıkları bağımsızlık referandumu konusunda Türkiye’yle yaşanan gerilimi değerlendirdi. "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oynadığı rol sayesinde Türkiye’yle ilişkilerinin geliştiğini" söyleyen Barzani, bu ilişkilerin bozulmasını istemediklerini vurguladı. Barzani, Türkiye medyasını da eleştirdi.

Aralarında Rudaw TV temsilcilerinin de bulunduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Barzani, “Referandumda, bizim ne yapacağımız konusunda sanki, bizim özellikle Kerkük ve diğer bölgeleri zorla Kürt Bölgesi’ne bağlama ve 26’sında hemen Kürt devleti ilan ederek her şeyin bozulacağı yönünde bir anlayış var. Ortada böyle bir anlayış var. Türk medyası durumun karışmasına neden oluyor, yardımcı olmuyor” dedi.

Neçirvan Barzani kendisine yöneltilen “İlişkilerinizi korumak adına Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mesajınız nedir?” sorusunu, “Türkiye ile ilişkilerimize bakarsak, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda temel bir rol oynadığını görüyoruz” sözleriyle yanıtladı.

Türkiye’nin geçmişte bölgede binlerce askerinin bulunduğunu hatırlatan Barzani, “Şimdiyle kıyasladığımızda, hem siyasi hem ekonomik açıdan Türkiye ile olan ilişkilerimizde ciddi bir gelişmenin yaşandığını görüyoruz. Bütün bunlar onun bu konuda yaptığı liderliğe dayanıyor” dedi.

Barzani sözlerine şöyle devam etti:  “Türkiye’ye mesajımız şu: Türkiye ile söz konusu ilişkilerin bozulmasını istemiyoruz. Türkiye ile ilişkilerimizin kesinlikle bozulmasını istemiyoruz. Aksine söz konusu ilişkiyi daha fazla geliştirmek istiyoruz.”

"Fillen güçlü bir garanti olursa, reddetmeyiz"

IKBY Başbakanı, bağımsızlık konusunda garanti verilmesi halinde referandumu erteleyebileceklerini de yineleyen Barzani şunları kaydetti:

“Bugün, bir çözüm yolu bulmak için her şeyi yapacağımızın altını çiziyorum. Bu konuda bir alternatif bulmak için her şeyi yapacağız. Eğer fiilen güçlü bir garanti olursa, o garantiyi reddedecek değiliz. Tabii ki üzerinde çalışarak ciddiye alacağız. Dün Sayın Başkan dedi ki, ‘Önümüzde iki seçenek var; ya 25 Eylül’de referandumumuzu yapacağız ya da 25 Eylül’de bu süreçte birtakım kazanımlarla düğün yapacağız.’ Bu iki seçeneğin dışına çıkılmıyor. Bir anlayışın oluşması için, Türkiye ile sürekli temas içindeyiz; ilişkiler bozulsun istemiyoruz. ” 

Yorumlar

Şıkmaimoğlu Barzaniler başdan işin cılkını çıkardılarbirileri vunlara gaz verdi ama işin sonu ne olacak bilmediler herkes senin iğliğini istemez bunlar diger ülkeleride türkiye gibi biliyorlatir öyle değil