Barzani'den Bağdat yönetimine 5 maddelik öneri

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Bağdat yönetimine 5 maddelik öneri paketi sundu. Paket içeriğinin tamamen 'mali' konularla ilgili olduğu görüldü.

Google Haberlere Abone ol
Barzani'den Bağdat yönetimine 5 maddelik öneri

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi(IKBY), Irak merkezi yönetimine tamamı mali konulardan oluşan bir öneri paketi sundu. Bölgesel yönetimin Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan öneri paketinde petrol gelirlerinden pay, memur maaşları ve kamu harcamaları gibi konular yer aldı. 

Bakanlık’tan yayımlanan açıklamada şöyle denildi: 

1-Irak Hükümeti’nin Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nde görev yapan tüm memurların, peşmergelerin, polislerin, asayiş ve emeklilerin maaşlarını karşılaması. (Toplam aylık miktar 915 milyar dinar)
 
2-Irak petrolünün yüzde 17’lik üretiminin tamamı Kürdistan Bölgesi’ndeki enerji santralleri ve rafinerilere aktarılması.
 
3-Irak kamu harcamalarından yüzde 17’lik payın Kürdistan Bölgesi’ndeki kamu kurum ve kuruluşlardaki harcamaların karşılanması. (Bütçe ve maaştan ayrı olarak)
 
4-Irak Hükümeti, anlaşmalar çerçevesinde Kürdistan Bölgesi’ndeki uluslararası petrol firmalarının parasının ödenmesi teminatını vermeli. (Söz konusu talep petrol üretimi ve kazancının arttırılmasına yöneliktir)
 
5- Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak Bağdat yönetimine sunduğumuz en kolay öneri ise şudur; Yönetim olarak yüzde 17’lik Irak ve Kürdistani bölgelerdeki (Tartışmalı bölgeler) petrolün Kürdistan Bölgesi’ne devredilmesiyle yukarıda sözü edilen maddelerin hepsinin sorumluluğunu üstlenmeyi kabul ediyoruz. 

Yorumlar