Bağdat ile Erbil arasında PKK gerilimi

Irak merkezi yönetim ile Erbil yönetimi arasında Kerkük'e sevk edildiği iddia edilen PKK tartışması başladı. Bağdat yönetimi, Kerkük'te PKK varlığının "savaş sebebi" sayılacağını açıkladı. Akabinde bir açıklama yapan Barzani yönetimi ise, Kerkük'teki PKK varlığını yalanladı.

Google Haberlere Abone ol
Bağdat ile Erbil arasında PKK gerilimi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak'ın kuzeyindeki referandum tartışmalarında yeni bir tartışma daha eklendi. Kerkük'ü Peşmerge'den almaya hazırlanan Bağdat yönetimi, kente PKK sevkiyatı yapıldığı yönündeki iddialara sert çıktı. Irak yönetimi, PKK varlığının savaş sebebi sayılacağını açıkladı. Anca Erbil yönetimi ise PKK varlığını inkar etti, iddiaların gerçek dışı olduğunu ileri sürdü. 

Irak hükümeti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Kerkük'e PKK'lıları getirdiğini belirterek, "Kerkük'teki PKK varlığı savaş ilanıdır" açıklamasında bulundu. IKBY yönetimi de Kerkük'te PKK varlığı olmadığını belirterek, "Kerkük'te PKK varlığı yoktur" dedi. Reuters'ın haberine göre, Irak hükümeti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni PKK üyelerini Kerkük'e getirmekle suçlayarak, bu durumun bir savaş ilanı olduğunu söyledi. Erbil yönetimi suçlamaların asılsız olduğunu ifade ederek, "Kerkük'te PKK'lı yok, suçlamalar asılsız" açıklamasında bulundu. Irak Dışişleri Bakanlığı, hükümetin talebi üzerine, İran'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile sınır kapılarını kapattığını duyurmuştu. Bakanlık Sözcüsü Ahmet Mahcub yaptığı yazılı açıklamada, "İran, merkezi yönetimin talebi üzerine IKBY ile sınır kapılarını kapattı" ifadesini kullanmıştı. Mahcub, hükümetin bu talebinin, IKBY'nin referandumundan dolayı, ülkenin birliği ve egemenliğini korumak, ülkedeki sınır kapılarıyla havalimanlarının kontrolünü sağlamak konusunda attığı adımların devamı olduğunu bildirmişti.

ERBİL'DEN JET YALANLAMA

Irak hükümetinin açıklamasından hemen sonra Erbil'en açıklama geldi. Irak Kürt Bölgsel Yönetimi, Irak hükümetinin "Kerkük'teki PKK varlığı savaş ilanıdır" açıklamasıyla ilgili, " Kerkük'te PKK varlığı yoktur" dedi. Erbil yönetimi suçlamaların asılsız olduğunu ifade ederek, "Kerkük'te PKK'lı yok, suçlamalar asılsız" açıklamasında bulundu.

700 PKK'LI KERKÜK'TE İDDİASI

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Başkanı Mehmet Seman Ağaoğlu, "Dünden bu yana Kerkük´te tansiyon yükselirken toplam 700 özel eğitimli PKK Kerkük´e girdi" demişti. 

Yorumlar