Arap ve İslam ülkeleri ile ABD zirvesine doğru

Sudan Devlet Başkanı Beşir, "ABD Başkanı Trump'ın bulunduğu bir zirveye katılacağım. Öyle sanıyorum ki bu, uluslararası toplumla ilişkilerimizde büyük bir sıçrayış olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Arap ve İslam ülkeleri ile ABD zirvesine doğru

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Suudi Arabistan'da yapılacak Arap ve İslam ülkeleri ile ABD zirvesine katılımının, Sudan'ın uluslararası toplumla ilişkilerinde bir "sıçrama" olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Katar'ın Eş-Şark gazetesine konuşan Beşir, "Zirve, ülkeleri ev sahipliğini yaptıkları uluslararası konferanslara çağrılmamam konusunda kışkırtanlara bir cevap niteliği taşıyor." dedi.

Avrupalıların, kendisinin katıldığı konferanslara gitmeyi reddettiğini, ev sahibi ülkelere de davet edilmemesi için baskı yaptığını, Afrika zirvelerinde bile bu durumun yaşandığını aktaran Beşir, "Halihazırda ABD Başkanı Donald Trump'ın bulunduğu bir zirveye katılacağım. Öyle sanıyorum ki bu, uluslararası toplumla ilişkilerimizde büyük bir sıçrayış olacak." dedi.

Suudi Arabistan, 21 Mayıs'ta başkent Riyad'ta yapılacak Arap ve İslam ülkeleri ile ABD zirvesine Ömer el-Beşir'i de davet etmişti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ise Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinde "İkili toplantı, Körfez ülkeleriyle bir araya gelme, Arap ve İslam ülkeleri liderleriyle görüşeceği zirve" olmak üzere 3 üst düzey toplantının gerçekleşeceğini açıklamıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), 4 Mart 2009 tarihinde Beşir'i soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur'da savaş suçu işlediği gerekçeleriyle suçlamıştı. Beşir ise UCM'yi "sömürge organı" olarak tanımlamış ve yetkili olmadığını iddia etmişti.

ABD tarafından 1993'te "terörizmi destekleyen ülkeler" listesine alınan Sudan'a, 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştı. Obama, 13 Ocak'ta Başkanlık Kararıyla Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması talimatını vermişti.

Yorumlar