Arap Birliği'nden Halep için ancak kınama çıktı

Mısır'da Halep için toplanan Arap Birliği'nden Suriye rejimine kınama geldi. Birlik, trajedinin durması için sorumluluğun BMGK'da olduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
Arap Birliği'nden Halep için ancak kınama çıktı
Arap Birliği, Suriye rejiminin Halep'te sivillere yönelik saldırılarını "suç ve vahşi eylem" değerlendirmesinde bulunarak kınadı.

Birliğin, Mısır'ın başkenti Kahire'deki merkezinde, Kuveyt'in talebi üzerine Halep'teki saldırılar ve insani durumu görüşmek için daimi temsilciler düzeyinde düzenlediği olağanüstü toplantının sonuç bildirgesinde, "Arap Birliği, Suriye rejiminin Halep'te sivillere yönelik işlediği suçları ve vahşi eylemleri kınıyor." ifadesine yer verildi.

Bildirgede, Lübnan heyetinin, Suriye krizinden uzak durma politikası doğrultusunda kınama kararında çekimser bir tutum sergilediği ancak Suriye halkıyla dayanışma içinde olduğu ve bildiride yer alan insani durum maddesini onayladığı belirtildi.

Arap Birliği Konseyi'nin, "Suriye krizi için tek yolun siyasi çözüm olduğu" yönündeki kararlı tutumunun vurgulandığı bildirgede, Halep ve Suriye'nin diğer kentlerindeki insani durumun kötüleşmesinden büyük endişe duyulduğu ifade edildi.

Bildirgede, uluslararası topluma Suriye'de acilen ateşkes için harekete geçme, insani yardım kuruluşlarına da bu bölgelere yardım ulaştırması çağrısında bulunuldu.

SAVAŞ SUÇU İŞLEYENLER ADALET ÖNÜNE ÇIKARILMALI

"DAEŞ ve Nusra Cephesi gibi terör örgütleri ile Suriye rejiminin işlediği terör suçlarının kınandığı" duyurulan bildirgede, bunların savaş suçları mesabesinde olduğu ve faillerinin adalet önüne çıkarılması gerektiği kaydedildi.

Bu trajedinin durdurulması konusunda sorumluluğun, daimi üyeler başta olmak üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) ait olduğuna işaret edilerek, ateşkesin sağlanması, kuşatma altındaki sivillere insani yardımların ulaştırılması için mekanizmaların etkin hale getirilmesi ve güvenli koridorlar açılması çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler'deki (BM) Arap Grubu'ndan, BMGK'nın görevini yerine getirmede başarısız olması durumunda, "Halep ve diğer kentlerdeki tehlikeli insani durumu görüşmek, ateşkesi sağlamak ve siyasi sürece dönmek için alınması istenen tedbirlerin onaylanması" amacıyla BM Genel Kurulu'na, "Barış için Birlik" adıyla özel bir oturum talebi yöneltmesi istendi.
BM gözetiminde Cenevre'deki müzakerelerin yeniden başlaması için uygun ortamın oluşturulmasının gerekliliğine de vurgu yapılan bildirgede, konseyin Suriye'deki durumu ve gelişmeleri takip etmek için sürekli toplantı halinde kalması kararlaştırıldı.

Öte yandan, Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed bin Halli, Arap Birliği Tunus Daimi Temsilcisi Necip el-Munif ile düzenlediği basın toplantısında, "Arap Birliği, Suriye'nin bölünmesi amacıyla yapılacak her türlü girişime karşı çıkacaktır." ifadesini kullandı.

Yorumlar