Ahmedinejad'dan ezber bozan 'Suriye' çıkışı

İran'ın eski Cumhurbaşkanı ve yeni Cumhurbaşkanı adayı Ahmedinejad, ülkesinin Suriye'de politika değişikliğine gitmesi gerektiğini söyledi. İran, Suriye'de Beşar Esed rejiminin en büyük destekçisi konumunda. İranlı 70 bin silahlı milisin Suriye'de Esed için savaştığı biliniyor. Ahmedinejad'ın seçilmesi halinde bu yöndeki bir politika değişikliğine gitmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Ahmedinejad'dan ezber bozan 'Suriye' çıkışı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran dahil bölge ülkelerinin özellikle Suriye’deki politikasını değiştirmesi gerektiğini savundu. Mayıs ayında İran’da düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu açıklayan Ahmedinejad, dini lider Hamaney’in kendisinin adaylığını istemediği şeklindeki haberleri reddetti, sadece o yönde bir tavsiyede bulunduğunu belirtti.

Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran, Türkiye ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bölge ülkelerinin özellikle Suriye’deki politikasını değiştirmesi gerektiğini söyledi. Al Jazeera’ye demeç veren Ahmedinejad, Suriye’de çözümün ancak İran ve Körfez ülkelerinin de taraf olduğu ciddi bir diyalogla gerçekleşebileceğini ifade etti: “Herkesin politikasını değiştirmesi lazım. Suudi Arabistan, Türkiye, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve hatta İran, Umman ve Suriye’nin de mevcut dış politikasını değiştirmesi lazım. Beraber oturup, neden birbirimizle savaştığımızı konuşmamız lazım. Neden? Bu savaş dışarıdan bize dayatılan bir savaş. Hepimizi zayıflattı ve kendi kaynaklarımızı tüketti. Bu çok kötü. Ciddi bir diyalog için çağrı olması lazım. Barışı ve uyumu sağlamak için aramızdaki ortak noktalardan yola çıkmamız gerek.”

İran’ın dini lideri Ali Hamaney’nin aksi yöndeki tavsiyesine rağmen Mayıs ayında İran’da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimleri için adalığını açıklayan Ahmedinejad, Hamaney’in kendisinden aday olmamasını istemediğini, sadece o yönde bir tavsiyede bulunduğunu belirtti. Ahmedinejad, İran’ın iç ve dış konjonktürü nedeniyle adaylığını açıklamaya ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Yorumlar

ihsan bu ahmedinejat iranın kurtuluşu olur İranlılar önceden denedi