Afrin için hangi ülke nasıl tepki verdi?

Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'ndan sonra bazı ülkelerden Türkiye'ye destek gelirken, bazıları da üstü kapalı bir şekilde terör örgütünü destekleyen açıklamalarda bulundu. Ancak şu ana kadar Türkiye'ye net bir şekilde karşı çıkan hiçbir ülke olmazken, tam olmasa da bazı ülkeler Türkiye'nin haklı olduğunu belirten açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin haklı olduğunu belirterek YPG'nin masum olmadığını belirten en son ülke Hollanda oldu. Hollanda, Türkiye'nin bu operasyon için çok haklı sebeplerinin bulunduğunu, YPG'nin PKK'dan bir farkının bulunmadığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Afrin için hangi ülke nasıl tepki verdi?

Sonhaberler | Haber Merkezi

Türkiye'nin güvenliğine tehdit olarak gördüğü Suriye'nin kuzeyindeki terör yuvalarına yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı bütün dünyada yankı uyandırdı. ABD, Rusya, İran ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeden açıklamalar geldi. Şu ana kadar Türkiye'ye net olarak karşı olduğunu belirterek bir açıklama yapan ülke olmadı; ancak net bir şekilde olmasa da bazı ülkeler Türkiye'ye desteklerini bildirdi. Açıkça desteğini bildiren tek ülke Katar oldu. Dolaylı şekilde Türkiye'ye desteğini belirterek, operasyonun haklı olduğunu belirten ülkelerin başında ise Hollanda geldi. Hollanda, Türkiye'nin birçok haklı sebebinin bulunduğunu açıkladı. Rusya, İngiltere, Katar, Azerbaycan, Hollanda gibi ülkeler Türkiye'nin haklı olduğunu belirterek operasyona karşı olmadıklarını açıkladı. Diğer ülkeler ise karşı olduklarını belirtmeseler bile destek olduklarını da açıklamadılar.

Yapılan bütün açıklamalar, diplomasi literatürüne uygun bir şekilde ortada bir yerde duruyor. Terör örgütüne silah desteği dahil her türlü yardımı yapan ABD de Afrin operasyonundan sonra Türkiye'ye karşı açık bir tavır sergilemedi. Rusya, Türkiye'ye açıkça destek verdiklerini söylemese de operasyon için gerekli şartların sağlanmasına yardımcı oldu. İran ise Türkiye'nin operasyon yapmaması gerektiğini belirtti ancak yine de sert bır karşılık vermedi. İşe Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili açıklamalarda bulunan ülkelerin tepkileri: 

HOLLANDA: TÜRKİYE'NİN HAKLI SEBEPLERİ VAR

Hollanda Dışişleri Bakanı Ziljstra, "Türkiye'de ve ülkeye karşı açıkça saldırılar oldu. Türkiye'nin kendini savunması için yeterli işaretler var. YPG masum değil. Hollanda hükümeti YPG'yi hiç bir zaman desteklemedi" dedi. Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesinde başlattığı "Zeytin Dalı Harekatı"na ilişkin, "Türkiye'ye karşı açıkça saldırılar oldu. Türkiye'nin kendini savunması için yeterli işaretler var. YPG masum değil." dedi.

Zijlstra, Hollanda Parlamentosu'nda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Suriye'nin Afrin bölgesinde başlattığı "Zeytin Dalı Harekatı" ile ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Zijlstra, "Bu bir Türk, Kürt çatışması değildir. Bunun Hollanda'da da böyle olmaması gerekir. Kabinede, ülkede gerginliğin tırmanmaması için gereken görüşmeler yapılıyor." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın meşru müdafaa hakkını düzenlediği 51. maddesine de atıfta bulunan Zijlstra, "Türkiye'ye karşı açıkça saldırılar oldu. Türkiye'nin kendini savunması için yeterli işaretler var. YPG masum değil. Hollanda hükümeti YPG'yi hiçbir zaman desteklemedi. YPG ile PKK arasında güçlü bağlantılar var. PKK ise hem Hollanda hem de Avrupa'ya göre bir terör örgütüdür." ifadesini kullandı. Hollanda hükümetinin hareketle ilgili kaygıları da olduğunu kaydeden Zijlstra, "Türkiye ile gereken görüşmeleri yapıyoruz. Fakat, Türkiye'nin yaptığı hareket, uluslararası mücadeleye karşı ve yasa dışı değil. Bu durumda hareketi yargılamamız doğru olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Hollanda’da terör örgütü PYD/PKK yandaşları Rotterdam'da Geylani Hizmet Vakfı'na bağlı camiye dün gece saldırıda bulundu. Saldırıda caminin camlarının kırıldığı ve duvarlarına terör örgütüyle bağlantılı yazıların yazıldığı belirtildi.

İNGİLTERE: TÜRKİYE'NİN MEŞRU HAKKI

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye’nin kendi sınırlarının güvenliği konusundaki meşru çıkarını tanıyoruz." denildi.

 İngiltere, Türkiye’nin kendi sınırlarının güvenliği konusundaki meşru çıkarını tanıdığını açıkladı.

İngiltere Başbakanlık Ofisi “10 Numara”dan yapılan yazılı açıklamada Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'nin Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

“Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin’de gelişmeleri yakından izliyoruz.” ifadeleri kullanılan açıklamada şunlar kaydedildi:

 “İngiltere, Suriye’deki çatışmaya ilişkin meseleleri, şiddeti azaltmak ve siyasi bir çözümü mümkün kılmak şeklindeki ortak amacımıza uygun olarak Türk yetkililer ile düzenli olarak ele almıştır. Türkiye’nin kendi sınırlarının güvenliği konusundaki meşru çıkarını tanıyoruz.” 

Başbakanlık açıklamasında, “İngiltere, Türkiye ve diğer müttefikleri ile Suriye’de istikrarı temin edecek, gerilimi tırmandırmaktan geri duracak ve Türkiye’nin güvenlik çıkarlarını koruyacak çözümler bulmak için yakın iş birliği yapmaya kararlıdır.” ifadelerine yer verildi.

KATAR: TÜRKİYE'YE GÜVENİYORUZ

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulva el-Hatır, Türkiye'nin Afrin'e yönelik "Zeytin Dalı Harekatı"nı, ülkenin ulusal güvenliğiyle ilgili meşru kaygılarından dolayı gerçekleştirdiğini belirtti.

Katar haber ajansı QNA'nın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatır'ın açıklamalarına dayandırdığı haberde, "Zeytin Dalı Harekatı, Türkiye'nin ulusal güvenliği ve sınır güvenliğiyle bağlantılı meşru kaygılarından ötürü ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması amacıyla başlatıldı." ifadelerine yer verildi.

Terör saldırılarına maruz kalan Türkiye'nin, ulusal güvenliğini koruması konusundaki çalışmalarını desteklediklerini belirten Hatır, bu konunun uluslararası sözleşmeler ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesiyle (üye ülkelerden birine silahlı saldırı olması durumunda meşru savunma hakkını kullanabileceği) garanti edildiğini dile getirdi.

NATO üyesi Türkiye'nin bölgede her zaman bir denge ve istikrar unsuru olduğuna dikkati çeken Hatır, Katar olarak Türkiye'nin, sivillerin ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması konusundaki hassasiyetine güvendiklerini kaydetti.

DEAŞ'a karşı verilen savaşta sona yaklaşıldığını, bu nedenle de Suriye krizinde rol oynayan tüm tarafların kalıcı çözümler bulması gerektiğini belirten Hatır, bu çözümlerde adaletin tesisi ve Suriye halkına karşı suç işleyenlerin cezalandırılması konularının dikkate alınmasını istedi.

AZERBAYCAN: DESTEKLİYORUZ

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "Harekat, Türkiye'nin sınır güvenliğinin teminini, terör tehlikesini ortadan kaldırmayı ve bölgede yaşayan sivilleri terör tehditlerinden korumayı amaçlıyor." dedi.

Hacıyev, terör mağduru bir ülke olan Azerbaycan olarak terörün tüm çeşitlerini şiddetle kınadıklarını, uluslararası toplumun terörle mücadele çabalarını desteklediklerini belirtti.

Uluslararası ve bölgesel barış ile güvenliğin temin edilmesi için terör tehlikesinin kökünün kazınması gerektiğini vurgulayan Hacıyev, şunları kaydetti:

"TSK'nin Zeytin Dalı Harekatı, Türkiye'nin sınır güvenliğinin teminini, terör tehlikesini ortadan kaldırmayı ve bölgede yaşayan sivilleri terör tehditlerinden korumayı amaçlıyor. Türkiye, defalarca terör saldırılarına uğradı ve çok sayıda masum insan hayatını kaybetti. Azerbaycan, Türkiye'nin terör tehdidine karşı güvenlik endişelerini anlıyor. Kardeş Türkiye ve Türk halkının bir daha hiçbir zaman terör saldırılarına maruz kalmamalarını arzu ediyoruz.

ABD: TÜRKİYE'Yİ ANLIYORUZ

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel  operasyon ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, harekatın, DAEŞ'e karşı mücadele çabalarını dağıtabileceğini söyleyerek,  hızlı bir çözüm ve düşmanlıklara son verme çağrısında bulundu. Pentagon adına açıklama yapan Sözcü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway ise Türkiye'nin PKK ile güvenlik kaygılarını anladıklarını söyleyerek, “Afrin'deki gelişmelere müdahil olmamız söz konusu değil” açıklamasında bulundu.

RUSYA: ABD TÜRKİYE'Yİ ÇILGINA DÖNDÜRDÜ

Operasyonu değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD'nin Suriye'deki tavrının Türkiye'yi çıldırttığını belirterek,  "Birçok siyaset uzmanı niçin endişe ettiğimizi soruyor ve şöyle diyor: Bırakın ABD, İran ya da Türkiye'yi çılgına döndüren tek taraflı eylemleri yaptığı Suriye gibi ülkelerde anlaşma yetersizliğini, dış ilişkilerdeki yıkıcı rolünü ispatlayadursun." dedi.

Operasyonun endişeyle izlendiğini ve acilen durdurulması gerektiğini belirten Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, aksi durumda operasyonun durdurulması için konuyu BM’ye taşıyacaklarını ifade etti.

Frants Klintseviç yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin başlattığı ‘Zeytin Dalı Harekâtı' ile ilgili olarak operasyonun Suriye topraklarında bir silahlı çatışmanın meydana gelmesi olasılığı karşısında Birleşmiş Milletler’de (BM) Türkiye’nin Afrin’de başlattığı operasyonu sonlandırmasını talep edeceğiz.” dedi.

NATO: TÜRKİYE'NİN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan NATO ise, Türkiye’nin istikrarsız bir bölgede bulunduğuna ve terörden belirgin şekilde acı çektiğine dikkat çekerek, kendini savunma hakkı ön plana çıkarılırken orantılı ve ölçülü hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İRAN: OPERASYON TERÖRİSTLERİN ELİNİ GÜÇLENDİREBİLİR

TSK'nın başlattığı Zeytin Dalı Harekatına bir tepki de İran Dışişleri Bakanlığından geldi.  Afrin Operasyonu için 'teröre destek veriyor’ denilen açıklamada, operasyona derhal son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bahram Hasami, operasyonun bölgedeki terör faaliyetlerini artırabileceğini belirterek, bu operayonun terörü durdurmak bir yana  bölgedeki teröristlerin elini güçlendirebileceğini söyleyerek operayonu durdurma çağrısı yaptı.

SURİYE: TERÖRİSTLERİ DESTEKLİYOR

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed de ‘Zeytin Dalı Harekatı’ ile ilgili yaptığı değerlendirmede, operasyonun Ankara'nın teröristleri destekleme politikasına dayandığını söyledi.

FRANSA: BMGK'YI TOPLUYORUZ

Birleşmiş Milletleri Güvenlik Konseyi'ni (BMGK), Afrin için acil toplantıya çağıran Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, çatışmaya son verilmesi ve bölgeye insani yardım ulaşımının sağlaması gerektiğini söyledi.

MISIR: SURİYE'NİN EGEMENLİĞNE KARŞI BİR SALDIRI

Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği operasyonu değerlendiren Mısır Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili olarak bir bildiri yayınladı.

Bildiride operasyon, Suriye'de siyasi çözüme yönelik çabaların baltalanması ve mevcut siyasi kararların ihlali olarak değerlendirildi.

Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği operasyonu kınayan Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye tarafından düzenlenen operaysonu Suriye’nin egemenliğine karşı bir saldırı olarak nitelendirdi.

Yorumlar