Açlık grevindeki Filistinli gazeteciye destek eylemi

Ramallah'ta İsrail'i protesto amacıyla 83 gündür açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Kayk'a destek gösterisi yapıldı

Google Haberlere Abone ol
Açlık grevindeki Filistinli gazeteciye destek eylemi

Filistin'in Ramallah kentinde İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla 83 gündür açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Muhammed el-Kayk'a destek gösterisi düzenlendi.

Sosyal medya üzerinden iletişime geçerek bir araya gelen göstericiler, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto ederek, açlık grevindeki Filistinli tutuklu Kayk'ın serbest bırakılmasını talep etti.

Ellerinde Kayk'ın fotoğrafını taşıyan göstericiler, uluslararası topluma ve hukuk kurumlarına tutuklu gazetecinin serbest bırakılması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulundu.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı (FKÖ) Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki, gösteri sırasında yaptığı konuşmada, 83 gündür açlık grevini sürdüren tutuklu gazeteci Muhammed el-Kayk'ın sağlığının ciddi tehlikede olduğunu belirtti.

Karaki, "Kayk'ın kaldığı Afula Hastanesinde hazırlanan son tıbbi raporlara göre Kayk'ın hayatı çok tehlikeli bir merhaleye girdi. Her an beyin kanaması geçirebilir. Kayk, ölüme ilerliyor. Bunun sorumlusu İsrail hükümeti. İsrail, Kayk'ın ölmesini istiyor ancak eğer Kayk'a bir şey olursa bunun yankıları İsrail için zor olacak" ifadelerini kullandı.

İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "Mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ile 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Yorumlar