ABD'den Suriyeli muhaliflere çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı, “Çatışmaların durması için azami sayıda muhalif grubun buna destek vermesi ve katılmaya hazır olduklarını bildirmesi için çağrıda bulunuyoruz” dedi

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Suriyeli muhaliflere çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki muhalif gruplara çağrı yaparak, azami sayıda grubun çatışmaların durması için ABD ile Rusya arasında varılan anlaşmaya destek vermesini istedi.

Bakanlık Sözcüsü John Kirby tarafından yapılan açıklamada, dün duyurulan anlaşma hakkında muhaliflerin Riyad Hicab başkanlığındaki Yüksek Müzakere Komisyonu’nun Riyad’da anlaşma şartlarını ele almak üzere toplantı yaptığı hatırlatıldı.

Açıklamada, “Doğal olarak, çatışmaların durması için azami sayıda muhalif grubun buna destek vermesi ve katılmaya hazır olduklarını bildirmesi için çağrıda bulunuyoruz. Bu düzenlemenin şiddetin durması insani yardımların ulaştırılması ve siyasi sürecin devamı için zemin sağlanması bakımından önemli bir fırsat olduğuna inanıyoruz” ifadesi kullanıldı.

ABD’nin BM, Uluslararası Suriye Destek Grubu ve muhalefet ile Ateşkes Görev Gücü’nün çalışmalarının uygulanması için koordinasyon halinde olduğu belirtilen açıklamada, ayrıca İnsani Yardım Görev Gücü ile de kuşatma altındaki bölgelere acil insani yardımların götürülmesi için çalışıldığı vurgulandı.

Açıklamada, öncelik verilen beş bölgeye yardım kuruluşlarının ulaştığı, altıncı bölgeye hareket ettiği belirtilerek, “Kuşatma altındaki bu bölgelere ve tüm Suriyelilere insani yardım sağlanmalı, uluslararası camia tarafından desteklenmeli ve rejim tarafından pazarlık kozu olarak kullanılmamalıdır” ifadesi yer aldı.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu Başkanı Riyad Hicab, çatışmaların durdurulması anlaşmasını, tüm kuşatmaların kaldırılması, insani yardımların ulaştırılması, tutukluların salıverilmesi ve sivillere yönelik kara hava saldırılarının durdurulması şartıyla kabul ettiklerini açıklamıştı.

Yorumlar