ABD ve Rusya 27 Şubat'ta ateşkes için anlaştı

ABD ve Rusya, Suriye'de 27 Şubat'ta ateşkesin başlaması konusunda anlaştı

Google Haberlere Abone ol
ABD ve Rusya 27 Şubat'ta ateşkes için anlaştı

Son Haberler Logo

ABD ve Rusya, Suriye'de 27 Şubat'ta ateşkesin başlaması konusunda anlaştı. Anlaşmaya IŞİD ve El Nusra örgütleri dahil değil. 

RUS SALDIRILARI SÜRECEK

Rusya, Suriye'de sivilleri katleden hava saldırılarının çoğunluğu IŞİD gerekçesiyle düzenleniyordu. Ateşkes anlaşmasının Rusya'nın benzer saldırılarını engellemeyeceği tahmin ediliyor. 

RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de çatışmaların durdurulmasına ilişkin şartlar hakkında Rusya ile ortak açıklama yaparak, çatışmaların 27 Şubat'ta durdurulmasını önerdiklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun eş başkanları ABD ve Rusya adına yapılan ortak açıklamada, 11 Şubat’ta Münih’te yapılan görüşmeler çerçevesinde Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde Suriye’de savaşın durdurulması ve siyasi geçişin başarılı şekilde uygulanması çabaları hatırlatıldı.

Münih toplantılarının ardından da 22 Şubat’ta Washington ve Moskova yönetimlerinin yanı sıra Uluslararası Suriye Destek Grubu Ateşkes Görev Gücü’nün “çatışmaların durdurulması” konusunda karar aldığı vurgulanan açıklamada, “çatışmaların durmasının 27 Şubat 2016 tarihinde 00:00’dan itibaren başlaması” önerildi.

Açıklamada, BM nezaretinde oluşturulan Ateşkes Görev Gücü’nün “çatışmaların durdurulması” anlaşmasının etkin bir şekilde uygulanması için DAEŞ, Nusra Cephesi ve BM altındaki diğer terör örgütlerinin elindeki alanların belirlenmesi, anlaşmaya uyma ve gerilimin ivedi şekilde düşürülmesi için taraflar arasında iletişimin sağlanması, anlaşmanın ihlali iddialarının çözümlenmesi konularında sorumlu olacağı kaydedildi.

Ayrıca Suriye rejimi ve kendilerini destekleyen gruplarla silahlı muhalifler arasında anlaşma şartlarının uygun şekilde yerine getirildiğini denetlemek için ABD ve Rusya’nın iletişim hattı oluşturacağı, gerekli ve uygun görülmesi halinde de anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle gerekli bilgilerin paylaşılması amacıyla bir çalışma kurulunun hayata geçirileceği ifade edildi.

ABD ile Rusya'nın ortak açıklamasına göre, Suriye genelinde uygulanacak "çatışmaların durdurulması", DAEŞ, Nusra Cephesi ve BM tarafından terör örgütü olarak kabul edilen diğer gruplara karşı düzenlenen askeri ve paramiliter saldırıları kapsamayacak.

TARAFLAR 26 ŞUBAT'A KADAR KARAR VERMEK ZORUNDA

Açıklamada, Suriye muhalefeti ile rejimin sorumlulukları ayrı ayrı tanımlandı. Buna göre, Suriye muhalefeti ABD veya Rusya'ya BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 numaralı kararının tam olarak uygulanacağını ve BM gözetimindeki siyasi müzakere sürecine katılacağını, Suriye ordusuna herhangi bir silahla saldırmayacağını, ateşkesin tarafı olan gruplardan toprak elde etmekten kaçınacağını, kontrol altında tuttukları yerlere hızlı şekilde insani yardımların ulaştırılmasına izin vereceklerini, kendini savunmak için karşılık verilmesi gerekirse orantılı güç kullanacağını 26 Şubat 12.00'ye kadar teyit edecek.

Suriye ordusunun da yine aynı gün ve saate kadar Rusya'ya BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 numaralı kararının tam olarak uygulanacağını ve BM gözetimindeki siyasi müzakere sürecine katılacağını, Suriye Hava Kuvvetleri ile Rusya Hava Kuvvetlerinin havadan bombardımanı dahil olmak üzere silahlı muhalif gruplara hiçbir silahla saldırmayacağını, ateşkesin tarafı olan gruplardan toprak elde etmekten kaçınacağını, kontrol altında tuttukları yerlere hızlı şekilde insani yardımların ulaştırılmasına izin vereceklerini, kendini savunmak için karşılık verilmesi gerekirse orantılı güç kullanacağını teyit etmesi gerekiyor.

Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun eş başkanları olarak ABD ve Rusya, çatışmaların durdurulmasını kabul eden herhangi bir tarafa Suriye ordusu ve onu destekleyen güçler ile Rusya ordusu ya da DAEŞ karşıtı koalisyon veya herhangi bir tarafından saldırmasının önlenmesi amacıyla birlikte çalışmaya hazır olduklarını bildirdi.

Ayrıca, tüm tarafların gözaltında tutulan kişilerin, özellikle kadın ve çocukların erken salıverilmesi için çalışacaklarını taahhüt ettiği belirtildi.

Anlaşmanın ihlal edildiğini düşünen tarafın bunu BM Suriye Özel Temsilcisi ya da ABD ile Rusya aracılığıyla Ateşkes Görev Gücü'ne getirebileceği kaydedildi.

Açıklamada, son olarak, "ABD ve Rusya Federasyonu, eş başkanlar olarak, çatışmaların durdurulmasını tarafsız, şeffaf biçimde geniş medya takibiyle izleyeceklerini teyit etti" denildi.

 

Yorumlar