ABD'nin patriotları işe yaramadı Suudi Arabistan şimdi de İsrail'den füze alacak

ABD'den aldığı patriot füzelerinin Husiler'e karşı işe yaramadığını anlayan Suudi Arabistan'ın İsrail'den 'Demir Kubbe' olarak adlandırılan füze savunma sistemlerini satın alacağı iddia ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin patriotları işe yaramadı Suudi Arabistan şimdi de İsrail'den füze alacak

Yemen'deki İran destekli Husilerin fırlattığı füzeler karşısında zorlanan Suudi Arabistan, Amerikan yapımı Patriotlardan tam verim alamadığına dair yorumları haklı çıkaran bir adım attı. Riyad'ın İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemleri satın almak istediği öne sürüldü. İsviçre gazetesi Basler Zeitung, Yemen'deki Şii Husilerin füze saldırılarını durdurmak isteyen Suudi hükümetinin, İsrail'den hava savunma sistemi satın almak için görüşmeler yürüttüğünü duyurdu.​

Suudi başkenti Riyad'daki önde gelen bir Avrupalı silah satıcısını kaynak gösteren Basler Zeitung'a göre, Suudi hükümeti, Demir Kubbe'nin yanısıra tankları hedef alan füzeleri etkisiz hale getiren Trophy Etkin Koruma Sistemi ile de ilgileniyor. Rafael ile Elta firmasının ortaklığında geliştirilen Trophy'den 'silah teknolojisinde bir mihenk taşı' diye söz ediliyor.

Haberde Suudi askeri uzmanların, İsrail'in füze savunma teknolojisini Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinde inceleme fırsatı buldukları belirtildi. Resmen diplomatik ilişki içinde olmayan bu iki ülkedeki gözlemcilere göre askeri ve güvenlik alanında işbirliği yapan Suudi Arabistan ile İsrail'in asıl istihbarat işbirliği büyük ilerleme kaydetti. Bu da İran'a karşı güçbirliği ihtiyacı duymalarından kaynaklanıyor.

Husiler son iki ayda Riyad'a, ana havaalanına ve kraliyet sarayına füze fırlatırken Suudiler bunları hava savunma sistemleriyle imha ettiklerini açıkladı. Ancak sosyal medyada Suudi başkentinde havadan füze düşerken panik yaşandığına dair videolar paylaşıldı. Kraliyet, füzelerden doğrudan İran'ı sorumlu tutup 'savaş ilanından' söz ederken Tahran, böyle bir şeyin sözkonusu olmadığını, zaten İran'dan Yemen'e füze sokmanın mümkün olmadığını savunuyor.

Yorumlar