ABD ile Suudi Arabistan arasında İran çatlağı

Suudi Arabistan yönetimi, kendilerini İran ile bir tuttuğunu iddia ettiği ABD'ye sert çıktı. ABD ekonomisini finanse ettiklerini belirten Suud yönetimi, yapılan muameleyi hakketmediklerini savundu

Google Haberlere Abone ol
ABD ile Suudi Arabistan arasında İran çatlağı

Suudi Arabistan hakkında iğneleyici ifadeler kullanan ABD Başkanı'na Riyad’dan karşı atak geldi. Ülkesinin terörle mücadelede en ön safta yer aldığını belirten Prens Faysal, petro-dolarlar ile ABD ekonomisini finanse ettiklerini hatırlattı. Bölgenin İran’la paylaşılması önerilerine karşı çıkan Faysal İran'la kıyaslanmaya itiraz etti. Faysal, "Suudi Krallığı ve ABD arasındaki 80 yıllık dostluğu, ABD’yi en büyük düşman olarak niteleyen İran ile bir mi tutuyorsunuz?" sorusunu yöneltti

Yeni Şafak'ın haberine göre Suudi Arabistan Prensi Turki el Faysal, ABD Başkanı Barack Obama'nın geçtiğimiz günlerde The Atlantic dergisine verdiği mülakatta Ortadoğu'da ve Avrupa'da bazı ülkeleri ABD dış politikasının sırtından geçinmekle ve “beleşçi” olmakla suçlayan ifadeleri için bir karşı yazı kaleme aldı. Turki el Faysal, Arab News haber sitesinde yayımlanan yazıda, Suudi Arabistan'ın ABD'yi finanse ettiğini vurgulayarak, bugüne kadar Suudi Arabistan'ın hem bölgede hem de bölge dışında ABD dış politikasına ve terörizmle mücadeleye bilfiil katkıda bulunduğunu söyledi.

İSLAM ORDUSU KURDUK

“Hayır Sayın Obama, biz beleşçi değiliz. ABD'de ölümcül terör saldırılarını, sizinle istihbarat bilgisi paylaşmak suretiyle biz engelledik” diyen Faysal, terörün bitirilmesi için Suudi Arabistan'ın yaptığı katkıları şu şekilde ifade etti: “IŞİD'le savaşan koalisyonun toplantılarını biz başlattık. En büyük terörist olan Beşar Esed, IŞİD ve el Nusra ile savaşan Suriyeli özgürlük savaşçılarını biz eğitiyor ve finanse ediyoruz. Terörizmin sonlandırılması için koalisyonun güçlendirilmesi amacıyla kara gücü sunduk. Dünyadaki terörizmin her çeşidinin bitirilmesi için otuzdan fazla müslüman ülkenin koalisyonunu biz kurduk. Dünya çapında istihbarat ve siyasi, ekonomik ve insani kaynaklar toplayan BM Terörle Mücadele Merkezi'nin tek finansörüyüz.

ABD'YE PARA AKITIYORUZ

“Düşük faizle ABD hazine bonoları alıp ekonominize yardım ediyoruz. Eğitim almaları için üniversitelerinize binlerce öğrenci gönderiyor, ve kendi ülkemizde 30 binden fazla Amerikan vatandaşını istihdam ediyoruz. Dışişleri ve savunma bakanlarınız, ülkelerimiz arasındaki ilişkiden sık sık övgüyle bahsediyor.” Yazıda ayrıca Obama'nın hem İran'ın bölge istikrarını bozucu gücüyle mücadele etmek gerektiğini söylediğinin hem de Suudi Arabistan'ı mezhep savaşı çıkarmakla suçladığının altını çizen Faysal, bölgenin İran'la paylaşılması gerektiği önerilerini de yaralayıcı bulduğunu aktardı. Faysal'ın yazısı, “İran gibi hala ABD'yi en büyük düşman olarak niteleyen bir ülkenin liderliğini, Suudi Krallığı ile ABD arasındaki 80 yıllık dostlukla bir mi tutuyorsunuz? Biz, suçladığınız beleşçilerden değiliz. En ön saflarda mücadele ediyoruz ve hatalarımızdan ders çıkararak ilerlemeye devam ediyoruz" ifadeleriyle son buldu.

Yorumlar