ABD'den Barzani'ye 'can simidi'

ABD ile Barzani yönetimi arasında ilk kez işbirliği protokolü imzalandı. Protokol IŞİD'e karşı imzalanmış gibi görünse de Barzani'nin rakiplerine karşı bir kazanımı olarak görülüyor

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Barzani'ye 'can simidi'
PKK ve PYD'ye karşı zor günler yaşayan Barzani'ye ABD'den büyük bir jest geldi. Amerikan yönetimi, ilk kez bölgesel Kürt yönetimiyle askeri protokol imzaladı. Protokol IŞİD'e karşı imzalanmış gibi görünse de Barzani'nin rakiplerine karşı bir zafer olarak yorumlanıyor. 

Kuzey Irak Bölegesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ye yakın Kürt yayın organı Rudaw’ın haberine göre ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Elissa Slotkin ve beraberindeki heyet, başkent Erbil’de Barzani tarafından kabul edildi. IKBY Savunma Bakanı Kerim Sincari ve bazı Peşmerge komutanlarının da katıldığı toplantıda iki taraf ilk kez askeri bir protokole imza attı.

İmza atılan protokal gereği ABD, IŞİD’le mücadele bitene dek Peşmerge güçlerine askeri ve maddi destek yapacak. Rudaw’ın haberine göre, Erbil ile Washington’ın imzaladığı protokolün siyasi ayağı da var.

İşbirliği protokolü, IKBY Başkanı Barzani için zor geçen bir dönemde imzalandı. Bölgedeki rakip siyasi partiler KYB ve Goran, Barzani yönetimine karşı bir ittifak kurmuştu.
 

Yorumlar