ABD'de Yemen'de öncelikli olarak hükümet istiyor

ABD, Yemen'de taraflar arasında belirlenen yol haritasında hükümetin kurulması maddesinin öncelikli olmasını istiyor

Google Haberlere Abone ol
ABD'de Yemen'de öncelikli olarak hükümet istiyor
ABD yönetiminin, Yemen'de taraflar arasındaki krizin çözümü için belirlenen yol haritasında, Husilerin ortağı olacağı "hükümetin kurulması" maddesinin öncelikli olmasını istediği bildirildi.

Hükümete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre ABD yönetimi, Birlemiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'den, yol haritasında öncelikli olarak "hükümetin kurulması" sonrasında "Husilerin başkent Sana'dan çekilmesi ve silahları üçüncü bir tarafa teslim etmesi" maddelerinin yer almasını talep etti.

ABD'nin bu talebi, kurulacak yeni hükümete ortak olmak isteyen Husilerin istekleriyle paralellik arzederken, Husilerin başkentten çekilmesini ve silahlarını bırakmasını isteyen hükümet ve BM temsilcisi Ahmed'in görüşüyle çelişiyor.

YEMEN KRİZİNE ÇÖZÜM ÇABALARI

BMGK, 9 Eylül Cuma günü Yemen’de çatışan tarafları BM gözetimindeki görüşmelere acil olarak geri dönmeye ve hem siyasi hem de güvenlik konularını içeren kapsamlı bir anlaşmayı müzakere etmeye çağırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de geçen ay Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılan toplantının ardından Yemen krizinin çözümü için yeni bir yol haritası belirlediklerini açıklamıştı.

Yol haritasında Husilerin de katıldığı ulusal birlik hükümeti oluşturulması, Husilerin başkent Sana'dan çekilmesi ve ülkedeki ağır silahların üçüncü bir tarafa teslimiyle ilgili maddeler yer aldığı aktarılmıştı.

Yemen hükümeti, Kerry'nin sunduğu yol haritasını ilkesel olarak desteklediğini açıklamış, her türlü barış önerisinin "BM'nin 2216 sayılı kararı, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) girişimi ve ulusal diyalog görüşmelerinde alınan kararlar doğrultusunda olmak" şartıyla desteklendiği ifade edilmişti.

Kuveyt’te BM ara buluculuğunda yapılan Yemen barış müzakereleri 6 Ağustos'ta askıya alınmıştı. BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, müzakerelerin 6 Eylül'de başlayacağını duyurmasına rağmen, taraflar nezdinde sonuç alınamamıştı.

Yorumlar