ABD-Arap liderler zirvesinin ana konusu İran

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bugün düzenlenen ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi'ne bütün Müslüman ülkelerden temsilciler katıldı. Arap ülkelerinin tamamının liderleri zirvede hazır bulundu. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan zirvede konuşan ABD Başkanı Trump, “Ortak menfaatlere ve değerlere dayanan dostluğumuz ve hepimiz için daha iyi bir gelecek peşinde koşmak amacıyla buradayız” dedi.

Google Haberlere Abone ol
ABD-Arap liderler zirvesinin ana konusu İran

ABD Başkanı Donald Trump ile 50'den fazla Arap ve İslam ülkesi liderinin katıldığı "ABD- Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi" Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapıldı. Kral Abdulaziz Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleşen zirveye, Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. Zirvenin yapılacağı merkezde Bakan Çavuşoğlu'nu Kral Selman bin Abdulaziz karşıladı. Kral Selman ile selamlaşma ve kısa bir görüşmenin ardından Bakan Çavuşoğlu, konuk devlet başkanlarının olduğu salona geçti. Salonda Bakan Çavuşoğlu'nu Suudi Arabistan ikinci Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman karşıladı.

Katılımcı tüm devlet başkanları ve heyetlerin onuruna verilen yemeğin ve çekilen aile fotoğrafının ardından zirve çalışmalarına geçildi. Zirve, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi'nde, "Ortadoğu'da devam eden sorunlar, terörle ve aşırılık ile mücadele, İran'ın bölgede artan etkisi ve terör örgütleriyle ilişkisinin" masaya yatırılıyor.  

Zirveye, ABD ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Katar, Umman, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Fas, Cezayir, Komorlar Birliği, Tunus, Yemen, Irak, Sudan, Endonezya, Malezya, Brunei Krallığı, Bangladeş, Maldivler, Uganda, Senegal, Gine, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Nijer, Mali, Kamerun, Gabon, Nijerya, Çad, Gine-Bissau, Sierra Leone, Togo, Mozambik, Benin, Gambiya, Afganistan, Guyana, Surinam, Arnavutluk, Pakistan, Libya, Filistin, Lübnan ve Somali katılıyor.

KRAL SELMAN'DAN İRAN KARŞITI AÇIKLAMALAR

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, İran rejiminin, Humeyni devriminden bu yana küresel terörizm bayrağını taşıdığını söyledi. Kral Selman, ABD Başkanı Donald Trump'ın yanı sıra 50'den fazla ülke lideri ile heyetinin katılımıyla Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi açılış konuşmasında, İran rejimine sert ifadeler yönelterek, "İran rejimi, Humeyni devriminden bu yana küresel terörizm bayrağını taşıyor. Bizim iyi niyetle sunduğumuz iyi komşuluk ilişkileri ile ilgili girişimlerimizi reddetti. Bu iyi niyetlerimize karşı bölgede yayılmacı politikalar ve terör eylemleri gerçekleştirerek cevap verdi. Uluslararası hukuk ve iyi niyet ilişkilerini çiğneyerek komşu ülkelerinin içişlerine müdahale etti." ifadelerini kullandı.

İran halkıyla hiçbir sorunlarının olmadığını ve halkı saygı ile andıklarını dile getiren Kral Selman, Suudi Arabistan'ın politikasına yönelik İranrejiminin yaklaşımına dikkati çekerek, "Suskunluğumuzu zayıflık, hikmetimizi ise geri adım olarak algıladı." dedi.

Aşırılıkla mücadelede, başta finansal olmak üzere tüm kaynaklarını kurutmak ve yayılmalarını engellemek gerektiğini, tüm insanlığın sorunu haline gelen bu sorun için ortak dayanışma ve güç birliği yapmanın kaçınılmaz olduğunun altını çizen Kral Selman, "Bugün burada nüfusları 1 milyar 500 milyondan daha fazla olan 55 ülke lideri ve heyeti ile bir aradayız. Bu ülkeler, dünyada barış, istikrar ve güvenin sağlanması için terör ve aşırılık ile mücadelede önemli ortaklarımız oldu." diye konuştu.

Bugün bu ülkelerin bir araya gelmesi, terör ile mücadele konusundaki ülkelerin kararlılığını ortaya koyduğunu vurgulayan Kral Selman, insani ve dini bir görev olarak halkı bu terör belasından korumak gerektiğini bunun halka karşı büyük bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

TRUMP'IN KONUŞMASI

Arap İslami Amerikan Zirvesi’ne katılan ABD Başkanı Donald Trump, “Ortak menfaatlere ve değerlere dayanan dostluğumuz ve hepimiz için daha iyi bir gelecek peşinde koşmak amacıyla buradayız” dedi. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Arap İslami Amerikan Zirvesi’ne katılan ABD Başkanı Donald Trump, Müslüman ülkelere seslenerek, “Müslümanlığın çoğunlukta olduğu ülkeler, aşırıcılığa karşı mücadelede önemli bir rol oynamakta” dedi. ABD Başkanı, “Bu şeytan ve melek arasında bir savaş. Şeytanın üstesinden ancak Birleşmiş Milletlerin güçleriyle gelebiliriz” dedi. Terörle mücadeleye değinen Trump, “Ülkenizde en iyi gelecek ancak bu tehlikeyi def ederek mümkün olacak” diyerek terörizmin tehlikesine dikkat çekti. Trump, “Teröristler, Allah’a değil ölüme tapıyorlar, eğer bu durumu kınamazsak sadece tarih tarafından değil Allah tarafından da yargılanacağız” ifadelerini kullandı. Müslüman çocukların nefret etmeden masumca büyümesi gerektiğini söyleyen Trump, “Müslüman gençler güven içinde büyüme hakkına sahip” dedi. Bölgenin önemine değinen ABD Başkanı Trump, “Barışa giden yol buradan geçiyor, Amerika sizin yanınızda olmaya hazırlanıyor. Ancak Orta Doğu ülkeleri ABD’yi bekleyemez” diye konuştu. ABD ile Suudi Arabistan arasında imzalanan iş birliği anlaşmasının iki ülke için “Binlerce yeni iş” oluşturacağını belirtti.

ABD Başkanı, “Ders vermek için burada değiliz. İnsanlara nasıl yaşamaları ne yapmaları ne olmaları ya da neye inanmaları gerektiğini söylemek için de burada değiliz. Ortak menfaatlere ve değerlere dayanan dostluğumuz ve hepimiz için daha iyi bir gelecek peşinde koşmak amacıyla buradayız” şeklinde konuştu.

KUVEYT EMİRİNİN KONUŞMASI

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el Ahmed el Cabir es Sabah, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin, terörle mücadele konusunda önemli kararlar aldığını belirtti. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi'nde konuşan Emir Sabah, zirvenin İslam ülkelerine yönelik "terörü destekleme" suçlamalarına cevap niteliği taşıdığını söyledi. Sabah, Arap ve İslam ülkelerinin terörle mücadelede dost ve müttefik ülkelerle iş birliğine istekli olduğunu kaydetti.

Aşırılıkçı yaklaşımı önleme konusunda çaba sarf etmeye devam edeceklerinin altını çizen Sabah, "Bu zirve, Arap ve İslam ülkelerine terörü bitirmek için ABD hükümetiyle iş birliği fırsatı veriyor. Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, terörle mücadele için önemli kararlar aldı." ifadelerini kullandı.

SİSİ'DEN TERÖRLE MÜCADELE ÇAĞRISI

Zirvede konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de ülkesinin terörle mücadelede dört unsuru esas aldığını belirtti. "Terör, tüm dünya ülkeleri için büyük bir tehdit oluşturuyor." diyen Sisi, terörle mücadelenin "aşırı örgütlerin finanse edilmesi ve ideolojilerinin desteklenmesinin önüne geçilmesi", "bu örgütlerle mücadelede fark gözetilmemesi", "terör eğitimi ve finansmanlığıyla kapsamlı mücadele", "örgütlerin aşırılıkçı kişileri militan haline getirmesinin engellenmesi" şeklinde dört unsurun varlığını gerektirdiğini anlattı.

Sisi, "Terörle kapsamlı mücadele, finansman, silahlanma, siyasi ve ideolojik destek gibi tüm boyutlarıyla da mücadele anlamı taşıyor. Terör örgütlerinin yenilgiye uğratılmasında kararlıyız. Bu örgütlere karşı tüm müttefiklerimizle iş birliği ve ortaklık konusunda istekliyiz." diye konuştu.

Sisi, "teröre karşı mücadele çabaları" ile "iki devletli çözüm planı temelinde Filistin meselesine adil ve kapsamlı bir çözüm bulunmasının gerekliliği" arasında ilişki kurdu. ABD'nin terörle mücadele için belirli zamana sahip bir planla kapsamlı strateji uygulayabileceğini söyleyen Sisi, konuşmasında ayrıca ülkesinin Sina Yarımadası'ndaki operasyonlarına da değinerek bu operasyonları en az zararla yürütmek istediklerini ifade etti.

KUDÜS MESELESİ

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Kudüs meselesinin çözümsüz bırakılmasının "felaket sonuçları" olacağı uyarısında bulundu. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi'nde konuşan Kral Abdullah, Filistin meselesinde iki devletli çözüm planının önemine vurgu yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın barışın gerçekleşmesi için sarf edeceği çabaları desteklediğini belirten Kral Abdullah, "Yanında duracağız ve ortağın olacağız." dedi. Kral Abdullah, "Kudüs, üç semavi din arasındaki birlikte yaşama ve barış temelidir. Kudüs meselesinin çözümsüz bırakılması felaket sonuçlar doğuracaktır. Bu şehrin korunması, bir öncelik olmalı." ifadelerini kullandı.

Terörle mücadele konusuna da değinen Kral Abdullah, "Terör ve aşırılıkla mücadele için hepimizin tek saf olması gerekiyor. Terör örgütleri, yanlış dini ideolojiler benimsiyor. Bu örgütler haricilerdir, İslamı temsil etmiyorlar. Terörün kurbanlarının çoğu, Araplar ve Müslümanlar." diye konuştu.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI SEVİYESİNDE KATILDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen Arap İslami Amerikan Zirvesi öncesinde aile fotoğrafına katıldı. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirilen Arap İslami Amerikan Zirvesi başladı. Körfez Arap ülkeleri liderlerinin yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı zirvede aile fotoğrafı çekildi.

Geniş güvenlik önemleri altında gerçekleştirilen zirvede bölgesel güvenlik tehdidi ele alınacak. Zirve kapsamında Trump’ın “İslam’ın barışçıl vizyonu için umutları” hakkında bir konuşma yapması bekleniyor.

Yorumlar