71 günlük açlık grevine son verdi

İsrail'le varılan anlaşmayı "zafer" olarak nitelendiren Gazze'deki Filistinliler, hem anlaşmayı hem Kayid'in açlık grevine son vermesini kutladı.

Google Haberlere Abone ol
71 günlük açlık grevine son verdi
Filistinli Bilal Kayid'in hapishanede 71 gün süren açlık grevinin ardından İsrail'in idari tutukluluk süresini sınırlandırmayı kabul etmesi Gazze'deki Filistinliler tarafından sevinçle karşılandı.

İsrail'le varılan anlaşmayı "zafer" olarak nitelendiren Filistinliler, hem anlaşmayı hem Kayid'in açlık grevine son vermesini kutladı.

Kayid'in mensubu olduğu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) çağrısı üzerine Gazze'nin batısındaki meçhul asker anıtında bir araya gelen Filistinliler, "Kayid, İsrail'e karşı zafer kazandı", "Su ve tuz eşittir onur" yazılı pankartlar taşıdı.

FHKC siyasi büro üyesi Cemil Mezher gösteri sırasında yaptığı konuşmada, "Bilal Kayid'in İsrail hapishanesine karşı kazandığı zaferi kutlamak için buradayız." dedi.
Kayid, idari tutukluluk kararına protesto olarak 15 Haziran'da başladığı açlık grevini İsrail'le varılan anlaşma neticesinde dün durdurmuştu.

FHKC, anlaşmanın idari tutukluluk süresinin uzatılmaması, hücre hapsine konulmaması ve ailesiyle görüşmesine izin verilmesi maddelerini içerdiğini duyurmuştu.

Filistinli Kayid'in açlık grevi 71 gün sürdü

İsrail mahkemesi tarafından FHKC'nin askeri kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları'yla bağlantısı olduğu gerekçesiyle 2002 yılında 14,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Kayid'in mahkumiyeti geçen haziran ayında sona ermiş, ancak İsrail makamları Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermişti.

Kayid, karara tepki olarak 15 Haziran'da açlık grevine başlamıştı. İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler de dayanışma amacıyla 17 Temmuz'da açlık grevine girmişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Yorumlar