4,8 milyon Suriyeli'den sadece 6 binini kabul ettiler

BMMYK'nın Suriye'ye komşu ülkelerdeki 4,8 milyon sığınmacının 480 binin üç yıl içinde başka ülkere yerleştirilmesi çağrısı yaptığı konferansta, uluslararası toplum sadece 6 bin sığınmacıyı kabul etme taahhüdünde bulundu

Google Haberlere Abone ol
4,8 milyon Suriyeli'den sadece 6 binini kabul ettiler

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK), Suriye'ye komşu ülkelerdeki her 10 Suriyeli sığınmacıdan birinin üçüncü ülkelere yerleştirmesi çağrısı cevapsız kaldı.

BMMYK, İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriyeli sığınmacıların ülkelere kabulünde küresel sorumluluğun paylaşımı konulu yüksek düzeyli bir konferans düzenlendi.

BMMYK'nın Suriye'ye komşu ülkelerdeki 4,8 milyon sığınmacının 480 bininin üç yıl içinde başka ülkelere yerleştirilmesi çağrısı yaptığı konferansta, uluslararası toplum sadece 6 bin sığınmacıyı kabul etme taahhüdünde bulundu.

İtalya bin 500 ve İsveç 3 bin sığınmacı daha kabul edeceğini açıklarken, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Heather Higginbottom, yeni sığınmacı kabulüne ilişkin taahüdde bulunmadı ve ABD'nin daha önce alacağını açıkladığı 10 bin Suriyelinin yeniden yerleştirilmesi işlemlerinin hızlandırılacağını söyledi.

Avrupa Birliği de yeni sığınmacı kabulü taahhüdü vermedi. Bazı ülkeler, aile birleşimi için vize işlemlerini kolaylaştıracağını, Latin Amerika ülkeleri insani vize programları başlatacağını belirtirken, bazı ülkeler ise Suriyeli sığınmacılara öğrenci vizesi ve burs vereceğini açıkladı.

Uluslararası toplum, BM'ye şimdiye kadar 179 bin Suriyeli sığınmacının yeniden yerleştirilmesi taahhüdü vermişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ise konferansın ardından yaptığı açıklamada, bu taahhüdün 179 binden 185 bine çıktığını söyledi.

Yorumlar