Candan Balkanlı

Candan Balkanlı

Orta doğu savaşın kalbi, Türkiye bu oyuna gelmemeli

Âdemoğlundan gelen Kabillerin soyu sürdükçe dünya üzerinde barış sağlanamayacak. O kadar çok savaşta olan ülke var ki; Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Burma, Yemen, Somali...

Âdemoğlundan gelen Kabillerin soyu sürdükçe dünya üzerinde barış sağlanamayacak. O kadar çok savaşta olan ülke var ki; Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Burma, Yemen, Somali, Mısır, Libya, Sudan… Yıllardır hangisine yanalım, hangisine ağlayalım, hangisine koşup el uzatalım? Bir yandan başımıza gelen musibetlere mi kahrolalım? Tüm bu dertlerin çaresizliği içerisinde kala kaldık. Dış mihrakların istediği ise yardım eli olan değil savaş içinde bölünüp küçük lokma haline gelebilecek bir Türkiye. Yıllardır çalışmaları hız kesmeden bu yönde devam etmekte.

Heidelberg Enstitüsü Uluslararası Çatışma Araştırmaları Merkezinin 2011 yılında yayınladığı savaşta olan ülkeler arasında Türkiye’de savaşın içinde resmedilmişti. Araştırmada 2010 yılında Türkiye'de PKK ile üst seviyede bir çatışmanın yaşandığı iddia edilerek, bu durumun 2011 yılında savaşa dönüştüğü savunulmuştu. Elbette bu görmek istedikleri tabloydu.

Türkiye’de yaşanan bazı acı olaylar;

2010 Yılı Türkiye

  • 31 Mayıs - İHH İnsani Yardım Vakfı organizasyonuyla Gazze'ye insani ve tıbbi yardım götüren MV Mavi Marmara adlı gemiye uluslararası sularda İsrail ordusu tarafından çıkartma yapıldı. İsrail Savunma Kuvvetlerince "Deniz Meltemi" Harekâtı adı verilen Gazze filosu saldırısında 9 Türk vatandaşı hayatını kaybetti.
  • 31 Ekim - İstanbul Taksim Meydanı'nda polis aracına bir canlı bomba tarafından saldırı düzenlendi. 15'i polis 32 kişi yaralandı.

2011 Yılı Türkiye

  • 20 Eylül - Ankara'nın Kızılay semtinde düzenlenen bombalı saldırı sonucu 34 kişi yaralandı, 3 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı daha sonra TAK üstlendi.
  • 19 Ekim - Çukurca, Hakkâri’de 200 PKK'lı, ilçe merkezindeki polis ve jandarma binalarıyla güvenlik noktalarına ağır silahlarla ateş açtı. İlk çatışmalarda 24 Türk askeri öldü, 18 asker yaralandı, 21-25 civarında PKK'lı öldürüldü.

2012 Yılı Türkiye

  • 19 Haziran - Hakkâri'nin Şemdinli ilçesi Dağlıca bölgesinde çıkan çatışmada 8 asker hayatını kaybetti.
  • 22 Haziran - Türk Hava Kuvvetlerine ait F-4 Phantom II keşif uçağı radar testi yaparkan Suriye karasularının 1 mil açığında sınır ihlali gerekçesiyle Suriye tarafından düşürüldü

2013 Yılı Türkiye

  • 1 Şubat - ABD'nin Ankara Büyükelçiliği canlı bombanın hedefi oldu.
  • 11 Şubat - Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bomba yüklü araç patlatıldı. Patlamada 4 Türk hayatını kaybetti, 13'ü ağır 28 kişi yaralandı.
  • 11 Mayıs - Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye ve postane binası önünde bomba yüklü iki araç, 5 dakika arayla patlatıldı. Patlamada 52 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı. 452 iş yeri, 62 araç, 11 kamu binası ve 293 konutta hasar oluştu.
  • 27 Mayıs - İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Taksim'de yayalaştırma çalışmaları kapsamında ağaçları sökmesi üzerine bazı kişilerin başlattığı eylem, ülke gündemini uzun süre işgal edecek olayların başlamasına neden oldu. Gezi olayları başladı.

2014 Yılı Türkiye

  • 1 Mayıs - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma  Günü olaylı geçti. İstanbul'un çeşitli ilçelerinde Taksim'e yürümek isteyen gruplara polis müdahale etti. İstanbul Valiliği, polisle saldıran göstericilerden 142'sinin gözaltına alındığını bildirdi. Olaylarda, 19'u polis toplam 90 kişi tedavi edilmek üzere hastanelere kaldırıldı. 
  • 15 Temmuz - Artvin'in Hopa ilçesinde, iftar için hazırlık yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ekibi ve vakfa ait iftar tırı, bir grubun saldırısına uğradı. Olaylarda, 6 polis ile bazı kişiler hafif yaralandı. Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.
  • 25 Ağustos - Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesindeki termik santrale teröristlerce roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırı yapıldı - Saldırıda bir güvenlik görevlisi hafif yaralandı.
  • 6 Ekim - Yurdun çeşitli kentlerinde, IŞİD'e tepki bahanesiyle izinsiz gösteri düzenleyen gruplarca, kamu binalarına, banka şubelerine, iş yerlerine, araçlara ve güvenlik güçlerine taş, sopa, molotof kokteyli ve silahlarla saldırdı, rastgele ateş açıldı.

2015 Yılı Türkiye

  • 6 Ocak - Sultanahmet Meydanı'nda bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Turizm Şube Müdürlüğüne Rusya vatandaşı Diana Ramazova tarafından intihar saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucunda, 1 polis memuru hayatını kaybederken 1 polis memuru ise yaralandı.
  • 26 Şubat - Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen bombalı intihar saldırısında, bir Türk askeri hayatını kaybetti. Saldırıyı Taliban örgütü üstlendi
  • 25 Mart - İstanbul Adalet Sarayı'nda yasadışı DHKP-C örgütü üyeleri tarafından Savcı Mehmet Selim Kiraz öğlen saatlerinde rehin alındı. İlerleyen saatlerde polisin düzenlediği operasyonda savcı Kiraz ve iki eylemci hayatını kaybetti.
  • 1 Mayıs - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri düzenlendi. Bu etkinliklerde polis sorumluk bölgesinde çıkan olaylarda 25'i polis ve 25'i sivil olmak üzere 50 kişi yaralandı.

2016 Yılı Türkiye

  • 12 Ocak - Sultanahmet meydanında, Suriye kökenli 28 yaşındaki canlı bomba IŞİD militanın üzerindeki bombayı patlatması sonucu bombacı dahil 11 kişi öldü ve 16 kişi de yaralandı
  • 13 Ocak - Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde PKK tarafından İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlenen bombalı saldırı sonucu 1'i polis ve aralarında çocuklarında olduğu 6 kişi hayatını kaybetti
  • 17 Şubat - Ankara Devlet Mahallesi'nde asker ve personelleri taşıyan araçlara akşam saatlerinde bombalı intihar saldırısı düzenlendi. 29 kişi öldü, 61 kişi yaralandı
  • 13 Mart - Ankara Güvenpark'ta sivillere yönelik bombalı intihar saldırısı oldu. Saldırıda 37 kişi hayatını kaybetti.
  • 1 Mayıs - Gaziantep'te bir Irak ve Şam İslam Devleti militanının intihar saldırısı düzenlemesi sonucu saldırganın yanı sıra 3 polis öldü, 23 kişi yaralandı
  • 7 Haziran - İstanbul'un Fatih ilçesinin Vezneciler semtinde Vezneciler saldırısı gerçekleşti.
  • 28 Haziran - Silahlı ve bombalı Atatürk Havalimanı saldırısı gerçekleşti.
  • 15 Temmuz - Türkiye'de FETÖ  askeri tarafından askerî darbe teşebbüsünde bulunuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele saldırı düzenlendi. Darbe girişimi sırasında 62'si polis, 5'i asker, 173'ü de sivil 240 kişi şehit oldu
  • 18 Ağustos - Elazığ Emniyet Binasına bomba yüklü araçla saldırı yapıldı.3 polis şehit oldu. Olayı PKK üstlendi.
  • 6 Ekim - Bahçelievler'de meydana gelen saldırıda 10 kişi yaralandı. Saldırıyı PKK üstlendi.
  • 20 Aralık - Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da katıldığı bir sergide  FETÖ mensubu kişi tarafından silahla öldürüldü.

Bitmedi Bitmez

Su uyur düşman uyumaz yani düşmana karşı her zaman uyanık bulunmak gerekir. Türkiye’yi felakete sürüklemek istiyorlar. Amaç Suriye, hedef ise Türkiye’dir.

Yıllardır bitmeyen saldırılar, örgütlerin tükenmeyen cephaneliklerinin nedeni destekçileridir. Açık ve net bir tablo var önümüzde. Bir terör örgütü ile değil birçok örgüt ile mücadele etmekteyiz. FETÖ, PKK, DHKP-C, TAK, DAEŞ. İstediğiniz kadar köpeklerinizi besleyip salın üzerimize, yılmadık hamdolsun ayaktayız. Bölünmedik bölünmeyiz biz bu oyuna gelmeyiz biiznillah. Orta doğuda birçok yarayı sarmaya da devam ederiz.

Diğer Yazıları

Yorumlar