"Siyasi ortaklık ve uzlaşıya bağlı, istisnasız bir birliktelik gerekiyor"

- Hamas Siyasi Büro Üyesi Hayye: -"Siyasi ortaklık ve uzlaşıya bağlı, istisnasız bir birliktelik gerekiyor" -"Filistin meselesindeki bölgesel çekişmeler, bazılarının kendisine yeni müttefikler edinmesi ve ip üzerinde yürümek, büyük tehlikeler arz ediyor"

Google Haberlere Abone ol
"Siyasi ortaklık ve uzlaşıya bağlı, istisnasız bir birliktelik gerekiyor"

GAZZE (AA) - Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, Fetih Hareketi ile siyasi ortaklıklığın sağlanması için uzlaşıya dayalı istisnasız bir birlikteliğin gerektiğini belirtti.

Ramallah'taki "Mesarat" Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü'nün Batı Şeria ve Gazze'de ortak düzenlediği "Filistin'in politika stratejisi vizyonları" konferansına telekonferans yöntemiyle katılan Hayye, "Siyasi ortaklık ve uzlaşıya bağlı, istisnasız bir birliktelik gerekiyor." dedi.

Filistin halkının istediği açık bir akıl ve büyük bir esneklik ile ortaklık ve ortak çalışmaya dayalı bir program için Kahire'ye gittiklerini söyleyen Hayye, "Filistin Kurtuluş Örgütü'nün, Filistinli bütün grupları kapsama zamanı geldi." diye konuştu.

Hayye, Filistin meselesi için en büyük tehlikenin büyük devletlerin İsrail lehine olan müdahalesi olduğunu dile getirerek, "Filistin meslesindeki bölgesel çekişmeler, bazılarının kendisine yeni müttefikler edinmesi ve ip üzerinde yürümek, büyük tehlikeler arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Konferansa Batı Şeria'dan katılan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın dış ilişkilerden sorumlu danışmanı Nebil Şas, Kahire anlaşmasının yürürlüğe girmesi ve Filistin'de ulusal birliğin sağlması için ciddi bir şekilde çalışacaklarını ancak bazı sorunların çözülmesi için zamana ihtiyaç olduğunu aktararak, "Uzlaşı kimse hariç tutulmadan siyasi bir ortaklıkla olacak. Kudüs'ü korumak için halk mücadelemiz birlikte büyüyecek. Ekonomik, sosyal ve siyasi sorunları çözmeyi başardık. İsrail ile mücadele için uluslararası bir baskı oluşturduk." dedi.

Şas, Filistin Ulusal Uzlaşı hükümetine Gazze ve Batı Şeria'da halkın ihtiyaçlarını giderme konusunda ilgilileri tam yetkilendirme çağrısında bulunarak, Mısır'ın uzlaşı konusundaki çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Hamas ve İslami Cihad Örgütü, FKÖ'nün dışında tutulmaya devam ediliyor.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Fetih ve Hamas'ın, ulusal uzlaşı hükümetinin Gazze'deki görevlerini yerine getirmesinin ayrıntılarını ve bölünmüşlüğü sona erdirmek için atılacak adımları görüşmek için gelecek hafta Kahire'de toplantı düzenleyeceğini belirterek, "Kahire'ye giderken hepimiz görüşmenin başarılı olması ve bu konuda gözle görülür adımlar atılması konusunda kararlıyız." diye konuşmuştu.

Gazze'de 2007'den bu yana kontrolü elinde bulunduran Hamas ile Ramallah'taki Filistin yönetimi arasındaki siyasi uzlaşı arayışları çerçevesinde Hamas, 17 Eylül'de yaptığı açıklamayla Gazze'deki İdari Komiteyi feshetmişti.

Filistin yönetimi de hükümet toplantısını Gazze'de düzenlemiş, buradaki bakanlıklar görevlerini uzlaşı hükümetine devretmeye başlamıştı.

İsrail, Filistin'de Ocak 2006'da yapılan ve Hamas'ın kazandığı seçimlerin ardından Gazze Şeridi'ne karadan, denizden ve havadan abluka uygulamaya başlamıştı.










Yorumlar