Akdağ: "En başta uyuşturucu olmak üzere, tütün, alkol, teknoloji bağımlılığı konusunda da yeni bir yapı oluşturuyoruz"

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Beş ayrı alanda çalışma grupları oluşturuyoruz; en başta uyuşturucu olmak üzere, tütün, alkol, teknoloji bağımlılığı konusunda da yeni bir yapı oluşturuyoruz. Öyle inanıyorum ki inşallah bu araştırma komisyonu kurulursa teknoloji bağımlılığı konusunda da bu yeni çalışmalarımıza katkı vermiş olacaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Akdağ: "En başta uyuşturucu olmak üzere, tütün, alkol, teknoloji bağımlılığı konusunda da yeni bir yapı oluşturuyoruz"

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Beş ayrı alanda çalışma grupları oluşturuyoruz; en başta uyuşturucu olmak üzere, tütün, alkol, teknoloji bağımlılığı konusunda da yeni bir yapı oluşturuyoruz. Öyle inanıyorum ki inşallah bu araştırma komisyonu kurulursa teknoloji bağımlılığı konusunda da bu yeni çalışmalarımıza katkı vermiş olacaktır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, uyuşturucu kullanımı ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla verilen araştırma önergesi hakkında konuştu. 4 parti grubuna teşekkür ederek sözlerine başlayan Akdağ, uyuşturucunun arzıyla ilgili mücadelenin önemine dikkat çekerek, "Arzdan kastımız, bu ürünlerin Türkiye’ye dışarıdan getirilmesi ya da Türkiye’de imal edilmesi ve bir satış sağıyla satılması. Burada mücadele eden kurumlarımızın organizasyon ve personel yapılarını güçlendirerek bilgi ve teknik cihaz kapasitelerini artırdık. Yasa dışı ekim ve narkoterörle mücadeleye yönelik operasyonların da sayısı birkaç katına çıkarıldı. Bugün itibarıyla 50 ilde faaliyet gösteren narkotimlerimiz var. Bunlar tamamen yeni uygulamalar ve bu narkotimlerle sokak bazlı mücadeleyi güçlendirmiş olduk. Ayrıca ülkemize girişi önlemek için sınırlarımızda teknik donanım ve insan gücü kapasitemizi de güçlendirdik. Uyuşturucu kullanım ve satış alanı olarak kullanılabilen metruk binaların yıkımı ve kontrol altına alınmasıyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldı ve bu metruk binaların büyük bir bölümü yıkıldı" ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu konusunda eğitim kurumlarında 28 bin 349 rehber öğretmenin eğitildiğine işaret eden Akdağ, "19 bin 187 aile hekimine bağımlılık eğitimi verilerek hem onların hem de ülkemizde diğer psikiyatristlerin de bu meseleyle ilgilenmeleri imkanı sağlanmış oldu. Alo 191, Uyuşturucu ile Mücadele, Danışma ve Destek Hattı 2015 tarihinde hizmete açıldı. Yeşilay’la birlikte çalışılarak Yeşilay’da da birtakım merkezler hizmete konmuş oldu. Şimdi, önemli bir konu da şu: sosyal uyum hizmetlerinin geliştirilmesi için çalışmalara başlanarak sosyal uyum merkezleri hayata geçirildi. Ayrıca, Kredi ve Yurtlar Kurumunun gençlik merkezleri ve gençlik kamplarında da yine bilgilendirici, farkındalığı artırıcı birtakım faaliyetlerde bulunuldu" şeklinde konuştu.

"’Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nu ’Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’ halinde yeniden yapılandırıyoruz"

Yeni kurulacak araştırma komisyonunun teknoloji bağımlılığı konusunda da yeni çalışmalara katkı vereceğini dile getiren Akdağ şunları kaydetti:

"Şimdi, geldiğimiz noktada güçlendirmemiz gereken alanlar olduğunu biliyoruz. Bu sebeple, Sayın Başbakanımızın talimatıyla bundan sonraki süreçte hem kurul yapılarını güçlendirecek hem de aslında bir taraftan uyuşturucuya zemin hazırlayan sigara içimiyle ilgili mücadeleyi de güçlendirmek için ’Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nu ’Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’ halinde yeniden yapılandırıyoruz. Beş ayrı alanda çalışma grupları oluşturuyoruz; en başta uyuşturucu olmak üzere, tütün, alkol, teknoloji bağımlılığı konusunda da yeni bir yapı oluşturuyoruz. Öyle inanıyorum ki inşallah bu araştırma komisyonu kurulursa teknoloji bağımlılığı konusunda da bu yeni çalışmalarımıza katkı vermiş olacaktır. Bu arada üç ayrı çalışma yapıyoruz. Bunlardan birisi üniversite çağı gençlerde, diğeri 15-16 yaş lise çağında, diğeri de bütün toplumu kapsayacak biçimde gerçek yaygınlığın ne olduğunu tespit edeceğiz. Bu son derece önemli çünkü bundan sonraki çalışmaları belli göstergelerle izlemek kararlılığındayız. Bütün kurumların kendilerine verilen vazifeleri icra edip etmediklerini ya da ne kadar başarıyla icra ettiklerini ortaya koymak için elle tutulur göstergeler oluşturuyoruz. Dolayısıyla başlangıç noktasındaki değerleri iyi bilmemiz son derece önemli. Bir taraftan da tedavi, rehabilitasyon ve sosyal uyum hizmetlerini bir bütünlük içerisinde yürütecek şekilde Sağlık Bakanlığımız bir çalışmayı aşağı yukarı tamamlamak üzere. Çok sayıda akredite edilmiş danışma merkezleri ve tedaviden rehabilitasyona ve uyuma kadar bütün süreci bir bütünsellik içinde değerlendirecek yeni bir sisteme geçiyoruz."

Yorumlar