Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Park partisinden ihraç edildi

ANKARA (AA) - Güney Kore'de hakkında açılan yolsuzluk ve siyasi nüfuz davasının ardından görevden azledilen eski Devlet Başkanı Park Gheun-ye, partisinden ihraç edildi.Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın haberine göre, Kore Özgürlük...

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Park partisinden ihraç edildi

ANKARA (AA) - Güney Kore'de hakkında açılan yolsuzluk ve siyasi nüfuz davasının ardından görevden azledilen eski Devlet Başkanı Park Gheun-ye, partisinden ihraç edildi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın haberine göre, Kore Özgürlük Partisi (LKP) Genel Başkanı Hong Joon-pyo, partinin eski devlet başkanının görevden azline giden süreçte maruz kaldığı güven kaybını ortadan kaldırmak ve muhafazakarlar arasındaki bölünmeye son vermek üzere Park Geun-hye'nin parti üyeliğine son verme kararı aldıklarını açıkladı.

Hong, "Partimizi yeniden muhafazakarlığın ana partisi haline getirmek için kendimizi Park Geun-hye'nin partisi olma boyunduruğundan kurtarmamız gerekiyor. Ben ve parti üyelerimiz, Kore muhafazakarlarının birliğinin Park hükümetinin sorumsuzluğu ve basiretsizliği nedeniyle çöktüğünün fakında olarak, halkımıza bu karar sonrası yeni muhafazakarlığın güçlü ve sorumlu partisi olarak yeniden doğacağımıza söz veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Karar, LKP Etik Komitesinin önceki gün Park'a kendi isteğiyle istifa etmesi yönünde tavsiye kararı almasının ardından geldi.

Güney Kore anayasasına göre, tavsiye kararının ardından 10 gün geçtikten sonra parti Park'ı otomatik olarak üyelikten çıkarabilecekti. Fakat Genel Başkan ve parti yönetimi inisiyatif kullanarak eski devlet başkanını doğrudan ihraç etme kararı aldı.

Park'ın ihraç edilmesi parti içindeki yandaşlarının tepkisine sebep olurken, LKP liderinin partiden ayrılan muhafazakarların kurduğu Bareun Partisi ile başlatmayı planladığı birleşme görüşmeleri için elini güçlendiriyor.

Bareun Partisinin bazı üyeleri bu tür birleşme için müzakere masasına oturmanın ön şartı olarak Park'ın LKP'den ihraç edilmesini istiyordu.

Park'ın ihracı LKP'nin eski devlet başkanının yetkilerinin parlamento tarafından elinden alınmasına, ardından görevden alınmasına yol açan siyasi nüfuz skandalının ardından partinin kamuoyunun güvenini yeniden kazanma yönünde attığı en ciddi adım olarak değerlendiriliyor.

Ülkeyi 2013-2016 yılları arasında yöneten Park, ilk kez 1997 yılında LKP'nin öncüsü olan Büyük Ulusal Partiye katılmış ve zaman içinde siyasi hareketin en önemli figürlerinden biri haline gelmişti. Park liderliğinde parti üst üste seçimlerde başarılı olmuş, parlamentoda çoğunluğu sağlayarak devlet başkanlığı seçimlerini kazanmıştı.

Park'ın koltuğunu kaybetmesine yol açan skandal, yakın dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun, devlet başkanı ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorladığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti. Kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirmekle suçlanan Choi, 3 Aralık'ta tutuklanmıştı.

Güney Kore Parlamentosu, 9 Aralık 2016'da Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Park'ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn'a devredilmişti. Anayasa Mahkemesinin 8 yargıçtan oluşan heyeti, 10 Mart'ta Park'ın devlet başkanlığı görevinden azledilmesine oy birliğiyle karar vermişti. Seul Merkez Bölge Mahkemesi, 30 Mart'ta rüşvet, görevi kötüye kullanma, baskı ve hükümet sırlarının sızdırılmasıyla suçlanan Park hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Park, ülke tarihinde görevinden azledilen ilk devlet başkanı olmuştu.

Yorumlar