32. İSEDAK Toplantısı yarın başlayacak

-32. İSEDAK Toplantısı yarın yüksek düzeyli uzmanların toplantıları ile başlayacak. Komitenin Bakanlar toplantısının açılışı ise 23 Kasım'da gerçekleştirilecek -Komite bu yıl "İslami finans" konusuna odaklanacak, bu alanında bir dizi özel etkinlik düzenlenecek - İSEDAK Altın Borsası kurulması ile ilgili çalışmalar hakkında Borsa İstanbul, Gayrimenkul Borsası ile ilgili olarak ise SPK birer rapor sunacak

Google Haberlere Abone ol
32. İSEDAK Toplantısı yarın başlayacak

ANKARA (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 32. toplantısı yarın yüksek düzeyli uzmanların görüşmeleri ve toplantıları ile başlayacak, organizasyonun Bakanlar toplantısının açılışı ise 23 Kasım'da gerçekleştirilecek.

Kalkınma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daimi başkanlığını yürüttüğü İSEDAK 32. Toplantısı 21-24 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezinde yapılacak.

Yarın yüksek düzeyli uzmanlar seviyesinde toplanacak olan İSEDAK’ın Bakanlar düzeyindeki oturumları 23-24 Kasım’da gerçekleştirilecek. 23 Kasım'da gerçekleştirilecek 32. İSEDAK toplantısının açılış törenine Erdoğan iştirak ederek, açılış oturumunu yönetecek.

Toplantıda, İSEDAK’ın üye ülkeler arasında iş birliğini geliştirmeye yönelik çabalarına ilişkin son gelişmeler ele alınacak ve 17-18 Mayıs 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen İSEDAK 32. İzleme Komitesi Toplantısı'nda kabul edilen taslak gündemde yer alan konular tartışılacak.

Toplantıya üye ülke heyetlerinin yanı sıra ilgili İİT kuruluşları ve uluslararası kuruluşlardan temsilciler katılacak.

- İSEDAK altın borsası kurulacak

1981 yılında Mekke/Taif'te düzenlenen 3. İslam Zirve Konferansı tarafından kurulan, 1984 yılında Kazablanka'da gerçekleştirilen 4. İslam Zirve Konferansı'nda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının İSEDAK Daimi Başkanlığını üstlenmesiyle operasyonel hale gelen ve aynı yıl Bakanlar düzeyindeki ilk toplantısını gerçekleştiren İSEDAK, 57 üye ve 5 gözlemci ülkeyle Birleşmiş Milletler’den sonra en fazla üyeye sahip uluslararası platform özelliğini taşıyor.

Komite, kurulduğu günden bu yana üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirmek için çaba sarf ediyor. 13. İslam Zirvesi Toplantısı 10-15 Nisan 2016 tarihlerinde İİT Üyesi Ülkeler Devlet ve Hükümet Başkanlarının katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirilmişti. Söz konusu Zirve ile beraber İİT’nin zirve dönem başkanlığı Türkiye'ye geçmişti.

İİT dönem başkanlığı ile birlikte İSEDAK kapsamındaki iş birliği ivme kazandı. 30. İSEDAK Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme getirilen İİT Üyesi ülkeler arasında Altın Borsası ve Gayrimenkul Kıymetler Borsasının kurulması önerisi, üye ülkeler arasında hüsnü kabul görmüş olup bu kapsamda çalışmalar devam ediyor. İslam ülkelerine alternatif yatırım imkanı sunacak bu iki proje İslam ülkeleri arasında finansal işbirliğinin derinleşmesine büyük katkı sağlayacak. İSEDAK Altın Borsası kurulması ile ilgili çalışmalar hakkında Borsa İstanbul, Gayrimenkul Borsası ile ilgili olarak ise Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu 32. İSEDAK Toplantısı'na birer rapor sunacak. İİT Tahkim Merkezi kurulması önerisi de hayata geçirilecek.

İstanbul’da kurulacak İİT Tahkim Merkezine ilişkin çalışmalar hakkında 32. İSEDAK Toplantısı bilgilendirilecek. İİT Üyesi Ülkeler arasında Tercihli Ticaret Sisteminin (TPS-OIC) operasyonel hale gelmesi için hukuki zemin tamamlandı. Toplantıda TPS-OIC ile ilgili son gelişmeler gözden geçirilecek.

- Komite "İslami Finans" konusuna odaklanacak

İslami Finans sektörünün toplam aktif büyüklüğü 2015 itibarıyla 2 trilyon dolar seviyesine ulaştı, potansiyel büyüklüğü ise 7 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. İslami Finans konusunun önemine binaen bu yılki Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumunun konusu “İİT Üyesi Ülkelerde İslami Finans Stratejilerinin Geliştirilmesi” olarak belirlendi. Üye ülkelerin ekonomi ve ticaretten sorumlu bakanlarının yanı sıra mali konulardan sorumlu bakanları da toplantıya davet edildi. Elvan'ın başkanlığında gerçekleştirilecek olan Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumunda, üye ülkeler İslami Finans konusunda kendi deneyimlerini paylaşacak ve küresel İslami Finans sektörünün sunduğu imkanlardan azami ölçüde fayda elde edilmesinin sağlanması hususunda neler yapılabileceğini detaylı olarak tartışacak. Bu kapsamda, "İslami Finans Stratejilerinin Geliştirilmesinde Guvernörlerin Perspektifi", "İslami Finansın Stratejilerin Geliştirilmesinde Özel Sektörün Perspektifi", "İslami Finansın Esasları”, “Altyapı Projelerinin Finansmanında İslami Finansın Kullanılması” temalı özel oturum gerçekleştirilecek.

32. İSEDAK Toplantısında, İSEDAK proje finansmanı kapsamındaki faaliyetlere yönelik raporlama İSEDAK Koordinasyon Ofisi tarafından yapılacak. Ayrıca, İSEDAK proje finansmanı kapsamında uygulanan projelere ilişkin olarak İSEDAK toplantısı marjında proje uygulayan ülkelerin projelerinin çıktılarını sunacağı bir panel düzenlenecek.



Yorumlar