CHP TBMM Grup Toplantısı

-Genel Başkan Kılıçdaroğlu: (2) -"Gel, istifa eden ve görevden alınan belediye başkanları için erken seçim yapalım" -"Vatandaş, gün içinde 494 çeşit vergi ödüyor. Ama bu Ankara'daki beyler Türkiye'de vergi ödememek için vergi cennetlerinde şirketler kurarlar"

Google Haberlere Abone ol
CHP TBMM Grup Toplantısı

TBMM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanları istifa eden veya görevden alınan belediyeler için erken seçim yapılması çağrısında bulunarak, "Hodri meydan dediğim için mi korkup, kaçıyorsun?" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin samana muhtaç hale getirildiğini öne süren Kılıçdaroğlu, arpa, mısır, fasulye, pamuk, mercimek, et, canlı hayvan ithal edildiğini söyledi.

Kanuna göre, çiftçiye verilmesi gereken milli gelirin en az yüzde 1'i oranında teşviğin ödenmediğini savunan Kılıçdaroğlu, şimdi ise et ithal edildiğini bildirdi.

Kılıçdaroğlu, 7 yıldır et ithal edildiğini belirterek, Türkiye'nin 7 yıldır pahalı et yediğini savundu. İthal edilen etin 2 mağazada satıldığını, 70 bin kasabın isyan ettiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, "Niye isyan ediyorsun? İsyan etmenize gerek yok. Yarın önünüze sandık gelecek, demokratik yollardan hesabını soracaksınız." diye konuştu.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekili Osman Yardımcı'nın, "Ele vereceğinize bize verin, biz satalım. Kasaplar olarak vatandaşlara daha kolay ulaşırız. Bakanımızın bize sahip çıkmasını beklerdik. Ama olmadı." dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Niye sahip çıksın? O paraya, cebine, çocuklarına, köşeyi dönmeye sahip çıkıyor, kasaba mı sahip çıkacak?" görüşünü savundu.

Et fiyatlarını düşürmenin yolunun besiciyi, yemi, samanı, yoncayı desteklemekten geçtiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "İthalatla olmaz. Haydi bizim de sözümüzü dinlemiyorsun, ABD, Almanya, Fransa, Hollanda'ya bak, nasıl yapıyorlar. Onları zenginleştiriyorsun, mağdur olan bizim besicimiz, kasabımız." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, 2006- 2017 arasında çiftçilere 196 milyar 241 milyon lira destek ödemesi yapılması gerekirken, 93 milyar 514 milyon lira verildiğini söyledi.

-"Niye serbest bıraktılar, niye yasakladılar?"

Kemal Kılıçdaroğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 26 Ekim 2016'da yayımladığı yönetmelikle otomobillere cam filmi takılmasının serbest bırakıldığını anımsatarak, 5 milyon vatandaşın arabasına cam filmi taktırdığını, bunun karşılığında 1 milyar liranın üzerinde para ödendiğini bildirdi.

Aradan 1 yıl geçmeden kararın değiştirildiğini, cam filmi taktırmanın yasaklandığını belirten Kılıçdaroğlu, "Niye serbest bıraktılar, niye yasakladılar? Açıklayan var mı, hesabını soran var mı? Yok. 5 milyon vatandaşa sesleniyorum, bunlar Türkiye'yi yönetemezler, cebine el attılar, 'filmi tak' dediler taktın, sök dediler söktün. Sandık önüne gelecek, bunun hesabını sana sandıktan soracağım diyeceksin. Kibir, aklın önüne geçerse sonuç böyle olur." ifadesini kullandı.

-"Gelmediler, kaçtılar"

Daha önce "hiç kimsenin bu ülkede can ve mal güvenliği olmadığını söylediğini, kıyametin koptuğunu" belirten Kılıçdaroğlu, bunun en tipik örneğinin, seçilen belediye başkanlarında görülebileceğini ileri sürdü.

"Halkın oyuyla seçilen bir belediye başkanının, can ve mal güvenliği yoksa sokaktaki vatandaşın nasıl olacak?" sorusunu yönelten Kılıçdaroğlu, Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur'un, herkesin önünde, açıkça, ağlayarak bunu itiraf ettiğini anımsattı. Kılıçdaroğlu, bir Allah'ın kulunun, savcının çıkıp, "Tehdit suçtur. Kim seni tehdit etti, aileni nasıl ettiler?" diye soruşturma açmadığını, açamadığını, korktuğunu öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama Burak Akbay, Cumhuriyet hakkında açarlar. Neden? Talimat aldıkları için. O nedenle hiç kimsenin can ve mal güvenliği yoktur.

Belediye başkanlarını istifa ettirdiler, bazılarını KHK ile görevden aldılar, yerine kayyum atadılar. '17 ay beklemeyelim, erken seçime gidelim' dedik. 'Demokrasinin namusunu kurtaralım' dedik. Gelmediler, kaçtılar. Hayatımda milli iradeden korkup kaçan bir genel başkan görmemiştim, onu da görmek bana nasip oldu. Şimdi teklifi biraz daha yumuşatıyorum, kaçmasın diye. Gel istifa eden ve görevden alınan belediye başkanları için erken seçim yapalım, milli iradeye saygı gösterelim, özel düzenleme yapalım. Her türlü desteği verelim. Niçin korkuyorsun, kaçıyorsun? Siyasetçi milletten korkuyorsa seçimi nasıl yapacak? Hodri meydan dediğim için mi korkup, kaçıyorsun? Hodri meydan demeye sonuna kadar devam edeceğim. Onu sevdiğim için değil, demokrasiye saygı duyduğumuz için söylüyorum."

-"Şapkanızı önünüze koyup, düşünmek zorundasınız"

Kılıçdaroğlu, Anayasa'nın 78. maddesinin, TBMM'de boşalan üyelik sayısının, üye tamsayısının yüzde 5'ini bulması halinde 3 ay içinde ara seçim yapılacağına hükmettiğine işaret etti. Kılıçdaroğlu, aynı maddeye göre, bir ilin veya bir seçim çevresinin milletvekili kalmaması halinde, 90 gün içinde orada seçime gidilmesi gerektiğini belirtti.

Nüfusun yaklaşık yüzde 50'sinin, seçmediği belediye başkanları tarafından yönetildiğini savunan Kılıçdaroğlu, şu görüşlere yer verdi:

"Atamayla belediye başkanı gelmesin, onu Kenan Evren yapıyordu. Bütün AK Parti'li kardeşlerime de sesleniyorum: Seçtiğiniz hükümet 15 yıldır iktidarda. 15. yılın sonunda eğer partinizin genel başkanı, seçimden korkup kaçıyorsa siz de şapkanızı önünüze koyup, düşünmek zorundasınız. Şu soruyu sormak zorundasınız: Sana oy verdik iktidar yaptık, niye kaçıyorsun, neden kaçıyorsun? Benden korkmuyorlar, çekinmiyorlar herhalde. Eğer korkuyorsan, çekiniyorsan, gerekçesini söyle, ona göre önlem alırım, seni korkutmam. Bu millete, milletin iradesine güveniyorum."

Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın ülkeyi yönetemediğini öne sürerek, "Ama iki konuda hakkını yememek lazım. Kendilerine ve yandaşlarına, faiz lobisine çok iyi çalışıyorlar. Sadece yabancılara 15 yılda ödedikleri faiz 145 milyar dolar. Şimdi, 'IMF'ye borçlanmadık' diyorlar. Bu 145 milyar doları kime ödedin, kimden borç aldın? 'Ey Kılıçdaroğlu, senin söylediğin rakam doğru değil' diyemezler. Faiz lobisinin has adamlarıdır bunlar, o lobinin önünde secde ederler. Sadece yabancılara mı, yerli faiz lobisine de ödüyorlar. 2003-2015'te ödedikleri faiz 620 milyar lira." ifadesini kullandı.

-"Vergi cennetlerinde kimin ne kadar parası, şirketi var?"

"Rerefandumda evet deyin Türkiye uçacak." denildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, enflasyon, dolar ve terörün uçtuğunu savundu.

Hükümetin vatandaşa, "Vergini öde, yastık altındaki altınları çıkar, dövizin varsa bozdur." dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, siyasetçinin halka örnek olması, halktan bir şey istiyorsa önce kendisinin yapması gerektiğini bildirdi.

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ey vatandaş vergini öde. Sen ödemiyorsun. Şirketi nerde kurdun? Niye Malta'da, vergi cennetlerinde kuruyorsun? Sen niye dövizini bozdurmuyorsun, niye yurtdışındaki bankalarda dövizini tutuyorsun, sen başbakansın, bakansın, milletvekilisin, sen yandaşsın, yandaş sermayesin, senin gazetelerin var. Neden onlar yurtdışındaki bankalarda dövizlerini tutuyorlar? Bu soruyu herkesin kendi vicdanına sorması lazım.

Sabah musluğu açtığında akan sudan 5 tür vergi ödüyorsun. Vatandaş, gün içinde 494 çeşit vergi ödüyor. Öldükten sonra da vergiden kurtulmuyorsun; veraset intikal vergisi, tabut yaparken, kefen bezi alırken vergi ödüyorsunuz. Ama bu Ankara'daki beyler vergi ödememek için şirketlerini götürüp vergi cennetlerinde kuruyorlar. Yeni doğan çocuk vergi öder; emzik, bez, çocuğunuza sakız alırsın vergi ödersin. Ama bu Ankara'daki beyler Türkiye'de vergi ödememek için vergi cennetlerinde şirketler kurarlar. Bunların yatacak yeri yok. Vatandaşa 'vergi öde' de, sen vergi ödeme ve Türkiye'yi yönet. Sayın Başbakan, 'Çocuklarım dahil herkesin hesabı incelensin' diyor. Sayın Başbakan'a içten teşekkürlerimi sunuyorum. Özgüveni dolayısıyla da teşekkürlerimi sunuyorum. Arkadaşlarım vergi cennetlerinde kimin ne kadar parası, şirketleri var, ortaya çıksın diye araştırma önergesi verecekler. Umarım Sayın Başbakan, verdiği sözün arkasında durur ve bizim ekonomi tarihimizin bu karanlık noktasını hep birlikte aydınlatmış oluruz. Görelim bakalım el mi, bey mi yaman."

(Bitti)

Yorumlar