Her beş elmadan biri Isparta’da üretiliyor

Türkiye elma üretiminin beşte birini karşılayan Isparta’da hasat devam ediyor.Isparta’da Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Yalvaç ilçelerindeki yaklaşık 5 bin aile, toplam 228 bin 137 dekarlık alanda elma üretiyor. Isparta elması, iç piyasanın...

Google Haberlere Abone ol
Her beş elmadan biri Isparta’da üretiliyor

Türkiye elma üretiminin beşte birini karşılayan Isparta’da hasat devam ediyor.

Isparta’da Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Yalvaç ilçelerindeki yaklaşık 5 bin aile, toplam 228 bin 137 dekarlık alanda elma üretiyor. Isparta elması, iç piyasanın yanı sıra yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Isparta, geçtiğimiz yıl 596 bin 503 ton rekolteyle Türkiye elma üretiminin yaklaşık beşte birini karşıladı.

Elma üretimine ilişkin bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, geçtiğimiz yıl il genelinde 228 bin 137 dekar alanda 596 bin 503 ton elma üretildiğini söyledi.

Üretilen elmanın 2 bin 224 tonunun paketlendikten sonra ihraç edildiğini kaydeden Tuğrul, "İlimiz, içinde bulunduğu bölgenin ekolojik koşullarından dolayı elma yetiştiriciliğinde en yüksek verim ve en iyi kaliteyi yakalamıştır. Yoğunlukla Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Eğirdir Gölü havzasında gölün olumlu etkisinden dolayı elma kalite çok yüksek olmaktadır. Bundan dolayı tüketiciler tarafından çokça tercih edilmektedir" dedi.

Po Ovası değil Boğazova

Özellikle Eğirdir ilçesinde bulunan ve adeta bir elma ormanı hüviyetine bürünen Boğazova mevkisinin, Eğirdir ve Kovada Gölleri arasında eşsiz mikroklima özelliği sayesinde elmaya farklı bir aroma kazandırdığını kaydeden Tuğrul, "Bu özelliği ile de İtalya’nın Po Ovasından sonra dünyada eşsiz bir yere sahiptir. Hasat edilen elmalar ilimizde bulunan soğuk hava depolarında saklanabilmektedir. 103 adet ve 416 bin 604 ton soğuk hava depolama kapasitesiyle Isparta Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır" ifadelerini kaydetti.

Elmadan ekonomiye 507 milyon TL Katkı

Isparta’da elma üreticisi 9 bin 874 çiftçi bulunduğunu kaydeden Tuğrul, elma üretiminin ekonomiye katkısının 2016 yılında 507 milyon TL olduğunu iletti. Tuğrul, "Bugünlerde başlamış ve tüm hızıyla devam etmekte olan elma hasat döneminde tüm üreticilerimize kolaylıklar ve bol kazançlar diler, pazarlama aşamasında kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olmalarını hatırlatırız" diye konuştu.

Yorumlar