Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılı

- Hamas liderlerinden Zehhar: "Birleşik Krallık, Filistin topraklarına siyonist bir oluşum yerleştirerek, Osmanlı Devleti'nin dağılmasının ardından İslam ümmetinin yeniden canlanmasını engellemek istedi" - Hamas Kadın Kolları Başkanı Halebi: "Balfour Deklarasyonu'nu ve sahip olmadıkları şeylerin nasıl hak etmeyenlere verildiğini iyi hatırlıyoruz. Topraklarımızda kök salacağız ve buradan çıkmayacağız, vatanımızı kurtaracağız ve başkentini Kudüs yapacağız

Google Haberlere Abone ol
Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılı

GAZZE (AA) - Gazzeli kadınlar Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılı nedeniyle düzenledikleri programda, deklarasyonu ve bugün gelinen durumu ele aldı.

Hamas Kadın Kolları tarafından organize edilen programa Hamas liderlerinden Mahmud ez-Zehhar da katıldı.

Zehhar, burada yaptığı konuşmada "Balfour Deklarasyonu, siyonist bir grubun girişimidir. Bunu tarih kanıtlamıştır." dedi.

İsrail devletinin kurulmasının, deklarasyondan önceye dayanan eski bir plan olduğunu vurgulayan Zehhar, "Birleşik Krallık, Filistin topraklarına siyonist bir oluşum yerleştirerek, Osmanlı Devleti'nin dağılmasının ardından İslam ümmetinin yeniden canlanmasını engellemek istedi." diye konuştu.

AA muhabirine konuşan Hamas Kadın Kolları Başkanı Reca el-Halebi de Filistinlilerin halen topraklarına bağlı olduğunu ve topraklarından vazgeçmeyeceğini söyledi.

Halebi, "Balfour Deklarasyonu'nu ve sahip olmadıkları şeylerin nasıl hak etmeyenlere verildiğini iyi hatırlıyoruz. Topraklarımızda kök salacağız ve buradan çıkmayacağız, vatanımızı kurtaracağız ve başkentini Kudüs yapacağız." diye konuştu.

- Balfour Deklarasyonu

Birleşik Krallık, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı" oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour, bu desteği siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla ilan etmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin topraklarında İsrail "vatanı" oluşturulmasına verilen desteğin yanında bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vadediliyordu.


Yorumlar