İsrail'den rejim yanlısı Suriyeli Dürzilerin yaşadığı kasabayı "koruma" sözü

- İsrail ordusu, Suriye topraklarında bulunan ve Esed rejimi yanlısı Dürzilerin yaşadığı Hader kasabası sakinlerini "korumaya" hazır olduğunu belirtti

Google Haberlere Abone ol
İsrail'den rejim yanlısı Suriyeli Dürzilerin yaşadığı kasabayı "koruma" sözü

KUDÜS (AA) - İsrail ordusu, Suriye'de rejim yanlısı Dürzilerin yaşadığı Hader kasabasını "korumaya" hazır olduğunu bildirdi.

Ordu sözcüsü Ronen Manlis, İsrail sınırında bulunan Hader'de Beşşar Esed rejimi güçleriyle muhalifler arasında yaşanan çatışmalara ilişkin yazılı açıklamasında, "İsrail ordusu, Dürzi toplumuna olan yükümlülüğünün bir sonucu olarak, Hader kasabası sakinlerini desteklemeye hazırdır. Buranın işgal edilmesine ya da burada yaşayanların zarar görmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Golan Tepeleri'ndeki Dürzi kasabası Hader'de yaşanan çatışmaların son birkaç saat içinde arttığına değinen Manlis, İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot, Kuzey Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Yoel Strik ve Golan Komutanlığı Komutanı Tuğgeneral Aviv Asor'un durumu değerlendirmek için bir araya geldiğini belirtti.

Manlis ayrıca, İsrail'in Suriye'de sahaya "müdahil olduğu ya da cihatçı unsurlara destek verdiği" iddialarını reddetti.

Öte yandan İsrail basınında çıkan haberlerde, Hader'deki çatışmalar sırasında sınırı aşan kurşunların İsrail tarafında bulunan Dürzi kasabası Mecd eş-Şems'te bir İsraillinin hafif şekilde yaralanmasına neden olduğu aktarıldı.

İsrail'in Kanal 2 televizyonu da Mecd eş-Şems'teki İsrail vatandaşı yüzlerce Dürzi'nin sınırda toplanarak Suriye tarafına geçmek için telleri zorladığını ancak İsrail güçlerince önlendiğini kaydetti.

İsrail'de yaşayan Dürzi azınlık mensupları, yoğun olarak İsrail ordusunda görev yapmaları ve Tel Aviv yönetimine bağlılıkları ile biliniyor. İsrail işgali altında bulunan Golan Tepeleri'neki Mecd eş-Şems kasabasında yaşayan Dürziler de Esed yanlısı olmalarıyla biliniyor.

İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.

İsrail ordusu, iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana zaman zaman Suriye'den topraklarına roket atıldığını iddiasıyla Esed rejimine muhalif örgütlere, İran destekli Hizbullah güçlerine ve rejime ait askeri noktalara saldırılar düzenliyor.







Yorumlar