AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ünal: (1)

- "Biz Fırat Kalkanı Harekatı'nı Suriyeliler için yapmadık. Şanlıurfa'yı, Kilis'i korumak için yaptık, Antep'i korumak için yaptık. Eğer siz, sınırlarınızı korumanın cephesini Antep'te, Kilis'te, Şanlıurfa'da yapmazsanız Ankara'yı koruyamazsınız" - "Dolmabahçe'de oturanlardan birisi de bendim. Dolmabahçe'de niye oturduk? Çözüme inandığımız için. Yani silah bırakma çağrısı yapılacak ve bu iş bitirilecekti ama ne yaptılar? Esed'in onlara sunduğu fırsata balıklama daldılar 'Kuzey Suriye'de biz bir devlet kuracağız' diye" - "Bütün dünyada böyledir. İstihbarat örgütü, terör örgütüyle görüşür ve silah bıraktırır. Ama bunlar ne yaptılar? Kuzey Suriye'deki o havuca kandılar ve bütün süreci altüst ettiler. Bölge insanı da bunu gördü" - "Biz, şu anda devletin içindeki şeytanı çıkarttık. Çok ağır bir operasyonla, metastaz yapmadan devletin içindeki o kanser hücresini çektik"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ünal: (1)

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Mahir Ünal, "Biz Fırat Kalkanı Harekatı'nı Suriyeliler için yapmadık. Şanlıurfa'yı, Kilis'i korumak için yaptık, Antep'i korumak için yaptık. Eğer siz, sınırlarınızı korumanın cephesini Antep'te, Kilis'te, Şanlıurfa'da yapmazsanız Ankara'yı koruyamazsınız." dedi.

Ünal, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Siyasette Yenilenme ve AK Parti'nin Geleceği" başlıklı panele katıldı.

Panelde katılımcıların sorularını yanıtlayan Ünal, Türkiye ve şeffaflık üzerine bir soruya, "Şeffaflık konusunda Türkiye özellikle geçtiğimiz 5 yıl demokratikleşme paketleri ve yargı paketleriyle çok ciddi mesafe katetti. Zaten, eğer 15 Temmuz'da bir başarıya ulaştıysak bunda MİT'in sivil iradenin tam olarak kontrolü altına girmesinin, emniyet istihbaratının FETÖ'den temizlenmesinin, 2013'ten sonra, çok ciddi etkisi oldu" karşılığını verdi.

Ünal, zaman zaman "Siz içinizdeki siyasi ayağı ne yaptınız?" şeklinde sorular geldiğini ifade ederek, "2013'te bunlarla göğüs göğüse mücadele etmeye başladığımız gerçeğini niye unutuyorsunuz? Devlet, bunları bir tehdit olarak algıladı ve bunların, Milli Güvenlik Kurulunda, paralel devlet yapılanması olduğu tespit edildi ve ondan sonra bunlarla ilgili çok ciddi bir mücadele başladı." diye konuştu.

AK Parti'nin bu süreçten sonra iki yerel seçim, iki genel seçim geçirdiğini ve 3 kongre yaptığını anlatan Ünal, "AK Parti, o süreç içerisinde hem devlette hem kendi içinde çok ciddi bir temizlik yaptı. Eğer o temizlikler yapılmasaydı, emniyette, bürokraside, MİT'te temizlik yapılmasaydı zaten 15 Temmuz'da bunlara anahtar teslim edilirdi, teslim alacaklardı zaten. Geçmişe bakmayalım. Biz, şu anda devletin içindeki şeytanı çıkarttık. Çok ağır bir operasyonla, metastaz yapmadan devletin içindeki o kanser hücresini çektik." ifadelerini kullandı.

Bakan olarak görev yaptığı dönemde Rus uçağının düşürüldüğünü, bir ay sonra İstanbul Sultanahmet'teki terör saldırısının, 15 gün sonra Ankara'da terör saldırısının yaşandığını anımsatan Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"15 günde bir bomba patlıyordu. Bakın, şu anda niye patlamıyor? Siz terör saldırısı olmadığını mı düşünüyorsunuz? Tam tersine şu anda 4 tane terör örgütü çok şiddetli bir şekilde inanılmaz saldırılar düzenliyor. Ama her biri artık yüzde yüz donanımla engelleniyor, yakalanıyor, ele geçiriliyor artık. Çünkü istihbaratımız doğru şekilde çalışıyor.

Biz Uludere diye bir şey yaşadık. Bizi mahvetti Uludere. Amerika size sıcak istihbarat verecek, sıcak istihbaratı alacak, merkeze bildireceksiniz. Hangi merkeze bildirecekseniz o merkezden F-16'lar kalkacak ve kalkana kadar sıcak istihbarat denilen bölgedeki terör unsurları hareket etti mi etmedi mi bilmiyorsunuz. Daha 3 yıl önce bunu konuşuyorduk ya da verilse bile yanlış bilgi veriliyordu. Şimdi, bunların hiçbirisi kalmadı. Hepsi temizlendi bunların. Dolayısıyla, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin önü bu anlamda daha açık."

- "Şimdi devletin belediyelere aktardığı para tamamen hizmete gidiyor"

Ünal, "Kürt sorununun çözümü askıya mı alındı?" sorusu üzerine de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çukur, hendek siyaseti vardı. Orada terör örgütü tamamen, bütün çıplaklığıyla gerçek yüzünü ortaya koydu. Yani devletin milletiyle nasıl birlikte olduğunu gördü. Devletin iyi niyetini doğru bir şekilde gördü. Hendek kazıldığı, el yapımı patlayıcılar patladığı, çocukların, gençlerin katledildiği süreçte de bölgede insanlar çok net bir şekilde bu terör örgütünün amacını gördüler.

Dolmabahçe'de oturanlardan birisi de bendim. Dolmabahçe'de niye oturduk? Çözüme inandığımız için. Yani silah bırakma çağrısı yapılacak ve bu iş bitirilecekti. Ama ne yaptılar? Esed'in onlara sunduğu fırsata balıklama daldılar, 'Kuzey Suriye'de biz bir devlet kuracağız' diye. İçeriden Milli İstihbarat Teşkilatının yürüttüğü terör örgütüne silah bıraktırma... Çünkü, bütün dünyada böyledir. İstihbarat örgütü, terör örgütüyle görüşür ve silah bıraktırır. Ama bunlar ne yaptılar? Kuzey Suriye'deki o havuca kandılar ve bütün süreci altüst ettiler. Bölge insanı da bunu gördü."

Şu anda bölgenin yenilendiğini ifade eden Ünal, Sur, Silvan, Yüksekova gibi yerleşim birimlerinin yeniden yapılandırıldığını söyledi. Ünal, "Bunların propaganda yaptığı gibi değil, kayyumların bölgede ne yaptığına gidin bir bakın. HDP'li belediyeler kendilerine gelen bütün parayı Kandil'e aktarıyorlardı. Şimdi, devletin belediyelere aktardığı para tamamen hizmete gidiyor. Oyun parkları, kapalı spor salonları, yollar, her türlü hizmet şu anda sunuluyor ve bölge insanı güvenli bir şekilde hizmetini alıyor. Dolayısıyla şu anda tam da sorun çözülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

O bölgede iki temel sorun bulunduğunu, bunlardan birinin terör olduğunu olduğunu belirten Ünal, "Şu anda devlet, güçlü bir şekilde orada gereğini yapıyor ve ilk defa kış yapılanması öncesinde sınır içerisinde terör örgütü mensuplarının sayısı 600'e kadar düştü." dedi.

Ünal, eskiden kış döneminde terörle mücadelenin durakladığını aktararak, artık kış döneminde de mücadelenin devam edeceğini, terör örgütü mensuplarının herhangi bir şekilde yuvalanmasına fırsat verilmeyeceğini vurguladı.

- "Biz Fırat Kalkanı Harekatı'nı Suriyeliler için yapmadık"

Türk askerinin Kuzey Irak ve Suriye'deki varlığına ilişkin olarak da Ünal, "Biz niye oradayız? Terörü durdurmak için oradayız. Kuzey Suriye'de terörü kaynağını kurutmak için oradayız." diye konuştu.

Alçakça bir kara propaganda yürütüldüğünü belirten Ünal, şöyle devam etti:

"Biz şu anda sorunsuz bir şekilde 3 milyon Suriyeliyi misafir ediyoruz. İnsanlığın son adasıdır Anadolu. Ölümden kaçan insanlara kucağımızı açacağız ama öyle bir propaganda yürütüyorlar ki, 'Suriyeliler rahat bir şekilde yaşarken Mehmetçik Suriye'de hayatını kaybediyor.' diye. Biz Fırat Kalkanı Harekatı'nı Suriyeliler için yapmadık. Şanlıurfa'yı, Kilis'i korumak için yaptık, Antep'i korumak için yaptık. Eğer siz, sınırlarınızı korumanın cephesini Antep'te, Kilis'te, Şanlıurfa'da yapmazsanız Ankara'yı koruyamazsınız. Ankara'nın güvenliği nerede başlar? Halep'te, Şam'da başlar, Bağdat'ta başlar. Dolayısıyla, şu anda süreç devam ediyor."

(Sürecek)

Yorumlar