Özgür Gündem gazetesi yönetici ve yazarları hakkındaki dava

- Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu Üyesi Aslı Erdoğan ve yazar Ayşe Necmiye Alpay'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın yargılandığı davada, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı'nın tahliyesine karar verildi

Google Haberlere Abone ol
Özgür Gündem gazetesi yönetici ve yazarları hakkındaki dava

İSTANBUL (AA) - Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu Üyesi Aslı Erdoğan ve yazar Ayşe Necmiye Alpay'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın, "devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak ve terör örgütü üyesi olmak" suçundan yargılandığı davada, tutuklu sanıklar İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı'nın tahliyesine karar verildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı ile tutuksuz yargılanan Ayşe Necmiye Alpay, Eren Keskin ve avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan avukatlar, tutuklu sanıkların tahliye edilmesini ve tutuksuz sanıkların da adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.

Tutuklu sanık İnan Kızılkaya, avukatının beyanlarına katıldığını ve tahliyesini talep ettiğini bildirdi. Kızılkaya, 441 gündür özgürlükten yoksun olduğunu ve tecrit altında bulunduğunu belirterek, "16 Ağustos'ta gazeteme yüzlerce polis düşman kalesini dağıtırcasına geldi. Polisler, 'Size devletin gücünü göstereceğiz.' dediler. Ben hayatım boyunca hep devletin gücünü hissettim. İnsanlar için önemli olan devletin gücünü değil, özgürlüğü hissetmektir. Benim kalemimi kıramayacaklar. Gazeteciyim, özgürlüğümü istiyorum." dedi.

Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devam etmesini ve eksik evrakların tamamlanmasını istedi.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Kızılkaya ve Sancılı'nın yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi için erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu savcılarından Umut Tepe tarafından hazırlanan iddianamede, Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Aykut "sanık" sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17 yıl beşer aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Söz konusu gazetenin yayın politikasının "Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik düzenini değiştirmek, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetinin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, yıkmak veya ele geçirmek" olduğu aktarılan iddianamede, terör örgütü PKK ve KCK'nın yöneticilerinin görüşlerine yer verilerek, gazetede terör örgütü propagandası yapıldığı kaydediliyor.

İddianameyi kabul eden İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 23 Kasım 2016'da verdiği kararla, Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın, "devletin birliği ve ülkenin bütünlüğü bozmak" suçundan tahliyesine, "terör örgütü üyesi olmak" suçundan ise tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Davanın 29 Aralık 2016 tarihli ilk duruşmasında, tutuklu sanıklar Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Bilir Kaya'nın tahliyesine karar verdi.

Yorumlar